اصولگرايان دستكم با 7 ليست وارد انتخابات ميشوند
جدالليستها درنبرد نابرابر
تلاش اين روزهاي اصولگرايان رسيدن به وحدت است
قرار بود با يك ليست واحد به ميدان بيايند اما سرنوشتشان گويا با تفرقه گره خورده و...
گروه سياسي|دو روز از شروع تبليغات كانديداها براي يازدهمين انتخابات مجلس گذشت و حالا وقت آن رسيده تا احزاب و گروهها هر آنچه در چنته دارند، به نمايش بگذارند تا مگر روز جمعه پيروز انتخابات باشند؛ در اين ميان تكليف جريان اصلاحات كه تقريبا روشن است و وقتي كانديداهايشان با نظارت استصوابي شوراي نگهبان از گردونه انتخابات حذف شدند، ديگر رمقي براي ارايه ليست ندارند و با آخرين تصميم شوراي نگهبان عطاي اين انتخابات را به لقايش بخشيدهاند. هر چند همه اصلاحطلبان از اين رقابت كنارهگيري نكرده و آن حس وظيفهشناسي هميشگي برخي را در ميدان حفظ كرده است. از زمين سوت و كور اصلاحطلبان كه عبور كنيم به بازار داغ اصولگرايان و عطش خدمت براي نشستن بر صندلي سبز «بهارستان» ميرسيم. جناحي كه فكرش را نميكرد اينچنين بيرقيب باشد، حالا براي ايجاد شور انتخاباتي به چند تكه كردن خود روي آورده و هر چند ساعت يكبار يك ليست انتخاباتي از درون اين جناح تراوش ميشود.
ترافيك ليست اصولگرايان
«گاهي نميشود كه نميشود كه نميشود...» اين جمله حكايت اين روزهاي اصولگرايان براي رسيدن به وحدت است؛ قرار بود با يك ليست واحد به ميدان بيايند و از يكسال پيش برو و بيايي براي آن به راه انداختند، اما سرنوشتشان گويا با تفرقه گره خورده و درست چند روز مانده به انتخابات و تا اين لحظه با ترافيكي از ليستهاي مختلف روبهرو شدهاند. حالا با رونمايي از دستكم 7 ليست (آن هم تا اين لحظه) ميتوان گفت عملا اصولگرايان به جنگ اصولگرايان رفتهاند و اين را ميتوان اولين شكست شوراي ائتلاف معرفي كرد؛ شورايي كه از اواسط 97 كار خود را آغاز كرد اما در ميانه راه مشكلات يكي پس از ديگري نمايان شد و در نهايت جبهه پايداري با اعلام ليست جداگانه تير خلاص را بر پيكر شوراي ائتلاف شليك كرد. البته اين تير تنها از اسلحه جبهه پايداري شليك نشد و «جبهه پيشرفت، رفاه و عدالت» نيز حساب خود را از اين شورا جدا كرد و اعلام كرد قرار است با ليست اختصاصي خود وارد اين دور از رقابتهاي انتخاباتي شود. طيف مداحان هم كه وظيفه بلندگوي تبليغات جناح راست را در مراسم عزاداري برعهده داشته و دارد، زير پرچم «منصور ارضي» اعلام كرد ليست انتخاباتياش را به مردم معرفي ميكند. از ديگر سو «جبهه جوانان متحد اسلامي» كه اميد به جوانگرايي ليست اصولگرايان بسته بود، وقتي مشاهده كرد از ليست شوراي ائتلاف آبي براي آنها گرم نميشود، علم ليست «ياس» را كه مخفف «ياران انقلابي؛ سلام» است، به دست گرفت. ليست جهادگران نيز ديگر ليستهاي اصولگرايي و نزديك به سيدمحمد حسيني
است كه بايد در اين راستا به آن اشاره كرد.
حلقه وزراي احمدينژاد
نقطه جدال ليستهاي انتخاباتي بين اصولگرايان زماني است كه وزراي احمدينژاد هم كه مدتهاست با مهر احمدينژادي بودن از دايره قدرت كنار گذاشته شدهاند، حالا ميخواهند به روزهاي اوج خود بازگردند و اينبار به جاي پاستور، ميدان بهارستان را انتخاب كردهاند. «ائتلاف مردم» نام همان ليستي است كه اهالي دولت نهم و دهم نسخهاش را براي انتخابات پيچيدهاند. آنها در بيانيه خود آوردهاند: «در آستانه يازدهمين دوره انتخابات مجلس، جمعي از مديران خدمتگزار شما در دولتهاي نهم و دهم بر آن شدند ... با شكستن حلقه بسته مديريتي از طريق تشكيل يك مجلس مردمي، پويا، كارآمد، فساد ستيز و عدالتخواه، آن را در جايگاه واقعي خود قرار دهند». البته هنوز مشخص نيست اين جمع از وزرا و معاونان براي اقداماتشان در دو دولت نهم و دهم چه دفاعي ارايه خواهند كرد.
ميانجيگري بذرپاش
مدتها بود كه مهرداد بذرپاش نماينده سابق مجلس در سكوت فرو رفته بود، اما با به اوج رسيدن اختلافات شوراي ائتلاف و پايداري يا بهتر بگوييم غلامعلي حدادعادل و مرتضي آقاتهراني و رد و بدل شدن نامههاي سرگشاده و انتقادي، مهر سكوت بذرپاش هم شكست و او نيز به صف عريضهنويسان پيوست. بذرپاش كه زماني جوان اول مجلس اصولگرايان در دوره نهم بود، در نامهاي خطاب به حدادعادل و آقاتهراني كه بزرگان فراكسيون اصولگرايان آن دوره به حساب ميآمدند، از آنها درخواست كرد به اين اختلافات پايان دهند. او در نامهاش نوشت: «باتوجه به جميع شرايط و حساسيتهاي موجود، در فرصت كوتاه باقيمانده به راههاي وحدت حداكثري بينديشيد؛ با اندكي اغماض از اختلافات اندك و توجه بر اشتراكات فراوان، بر سر يك فهرست واحد توافق كنيد تا دل مردم نگران را شاد كرده و در اين شرايط سخت اقتصادي، كام آنها را بيش از پيش تلخ نكنيم.» نكته قابل توجه در اين ميان كه شايد تاثير بسزايي در پيشقدم شدن بذرپاش براي حل اختلافات داشته است، اينكه وقتي به سهم افراد و شخصيتها در اين ليست نگاه ميشود، سهم مهرداد بذرپاش بيشتر از ديگران است و تقريبا اسامي 8 چهره نزديك به مهرداد بذرپاش در اين ليست مشاهده ميشود.
زد و بند انتخاباتي قاليباف
وحيد يامينپور را ديگر همه به خوبي ميشناسيم؛ بهويژه وقتي به روزهاي پايان بهمنماه كه نزديك ميشويم، مناظرههاي سياسي سال 88 صداوسيما در ذهنمان تداعي ميشود؛ همان مناظرههايي كه نقد انتقادها درباره بيطرف نبودن مجري آن در گوش هيچ مديري در ساختمان جامجم نميرفت؛ حالا همان مجري براي حضور در ليست اصولگرايان و جبهه پايداري اعلام آمادگي ميكند، اما وقتي اسمش از شوراي ائتلاف خط ميخورد صداي اعتراضش در توييتر و اينستاگرام بلند ميشود. يامينپور كه چند روز پيش در پاسخ به انتقادات قاليباف در صفحه توييترش نوشته بود: «هنوز فرصت هست»، روز گذشته پيكان انتقاداتش را به سمت قاليباف نشانه رفت و او را به زد و بند براي ليست متهم كرد. يامينپور همچنين در حساب اينستاگرامش نوشت: «ليست آقاي قاليباف (بهنام ائتلاف) منتشر شد. دو، سه نفر اعضاي مستقل ليست در اين بازنگري حذف شدند. بنده هم با اينكه در نظرسنجي چندهزار نفره مجمع عمومي ائتلاف جايگاه دوم جوانان را كسب كرده بودم به نفع سهميههاي احزاب كنار گذاشته شدم.» او در ادامه مينويسد: «بنده با عنوان كانديداي مستقل در انتخابات شركت كردهام و سهميه هيح حزب و جناح و قبيلهاي در شوراي ائتلاف نبودم.» او بعد از اين پست در صفحه توييترش مينويسد: «حجم دروغ و زد و بند و بيتقوايي كه در اين روزها از برخي چهرههاي سياسي ديدهام، بيسابقه است. اشرافيت سياسي پيچيدهتر از آنچه گمان ميكردم، عمل ميكند. اميدوارم با هدايت خداوند، مردم بهترينها را انتخاب و كيد آنها را خنثي كنند.» البته اين واقعيت را هم نبايد ناديده گرفت كه در روزهاي گذشته اخباري كه از درون جلسات شوراي ائتلاف به بيرون درز پيدا كرده، حكايت از دفاع سرسخت قاليباف از يامينپور داشت؛ بهطوري كه سيدياسر جبراييلي گفته بود تنها مخالفت شهردار اسبق كنار گذاشتن يامينپور از اين ليست بود. حال اينكه به يكباره اين رابطه مريد و مرادي تبديل به يك انتقاد پرطمطراق ميشود، از آن معماهايي است كه بايد منتظر تكميل پازلهايش ماند.
كارگزاران و خانهكاگر در انتظار انتخابات
هرچند اصلاحطلبان اعلام كردند در اين انتخابات ليستي ارايه نخواهند كرد، اما كارگزاران پيش روي ديگر اصلاحطلبان اعلام كرد با يك ليست مستقل در اين انتخابات شركت خواهد كرد. ليستي كه ديروز از آن رونمايي كرد و سرليستش «مجيد انصاري» قرار دارد. البته از اين ليست 30 نفره تنها نام 11 چهره آشناست؛ از جمله افشين اعلا، پروانه مافي، سهيلا جلودارزاده، عليرضا محجوب و ... اما از سوي ديگر 19 نفر كساني هستند كه حداقل نامي از آنها تا به حال به گوش نرسيده است. علاوه بر حزب كارگزاران، تشكيلات خانه كارگر نيز تصميم گرفته با يك ليست 4 نفره در اين انتخابات شركت كند. در اين ليست اسامي «عليرضا محجوب»، «سهيلا جلودارزاده»، «محمدرضا بادامچي» و «زهرا ساعي» به چشم ميخورد كه اتفاقا اين 4 نفر در زمره اسامي مشترك با ليست كارگزاران محسوب ميشوند. نكته قابل توجه اينجاست كه نام مصطفي كواكبيان، مهدي شيخ و محمدعلي وكيلي در اين دو ليست مشاهده نميشود و هيچ بعيد نيست كه حزب مردمسالاري به دبيركلي كواكبيان درصدد ارايه ليستي جداگانه براي انتخابات باشد.
نظاميها و انتخابات
با شروع تبليغات انتخاباتي مساله ديگري كه بيشتر از همه خودنمايي ميكند، فعاليت كانالهاي تلگرامي است؛ البته همواره وقتي پاي انتخابات به ميان ميآيد، به ويژه 2 انتخابات اخير نقش فضاي مجازي قابل توجه بوده و هيچ كسي آن را منع نميكند؛ اما مساله عنوانهايي است كه اين كانالها با استفاده از آن به تبليغات كانديداها و ليستهاي انتخاباتي روي آوردهاند. اين موضوع وقتي رنگ جديتري به خود ميگيرد كه در نص صريح قانون انتخابات نيروهاي مسلح و نظاميان را از فعاليت انتخاباتي و حزبي منع ميكند و اين در حالي است كه برخي كانالهاي تلگرامي با عنواني كه به نحوي منتسب به برخي نهادهاي نظامي هستند، علنا به اين فعاليتها مشغول است.
البته پيش از اين سردار رمضان شريف اعلام كرده كه سپاه هيچ كانال تلگرامي ندارد اما اين كانال نهتنها اسم اين نهاد انقلاب را بر پيشاني خود دارد بلكه از آرم آن استفاده ميكند. بههر حال باتوجه به وضعيت سياسي اياام انتخابات بهتر است كه هر گروه و حزبي با عنوان رسمي خود وارد عرصه رقابت شود.