گروه سياسي| راس ساعت 22 ديشب نخستين گفتوگوي زنده تلويزيوني رييسجمهور ايران با حضور 2مجري صدا و سيما آغاز شد. گفتوگويي كه همزمان از شبكه اول سيما، راديو سراسري و شبكه خبر پخش شد. تصوير يك نهجالبلاغه در بكگراند تصوير رييسجمهور در كنار تصويري از رهبر انقلاب و امام (ره) جلب نظر ميكرد. در ابتداي اين گفتوگو مجري صدا و سيما درباره رويكرد رييسجمهور به ارتباط رو در رو با مردم از طريق تلويزيون طرح پرسش كرد. پزشكيان اعلام كرد به دنبال آن است كه حداقل ماهي يكبار از طريق رسانه ملي مستقيم با مردم سخن بگويد و درباره موضوعات جاري كشور گزارش به مردم بدهد. او همچنين از گفتوگوي مطبوعاتي خود در هفته آينده صحبت كرد. پزشكيان در تشريح اينكه چرا تا به امروز نشست رسانهاي خود را با حضور خبرنگاران و روزنامهنگاران برگزار نكرده است؟ به اين نكته تاكيد كرد كه به دليل دشواريهاي انتخاب كابينه و فرصت محدودي كه وجود داشت، نتوانست زودتر اين ضرورت را جامه عمل بپوشاند. رييس دولت چهاردهم در بخش ابتدايي اظهارات خود اعلام كرد: «من به آنچه زمان انتخابات گفتم پايبندم. هفته آينده هم نشست خبري ميگذارم. آماده شنيدن دغدغه مردم هستيم. به هر آنچه در مناظره گفتيم پايبنديم و با مردم صادق خواهيم بود. انتخاب افرادكابينه در جهت وفاق ملي شكل گرفت. سعي خواهيم كرد با مردم صادق باشيم و هر آنچه در توان داشته باشيم، انجام بدهيم. از مجلس در خصوص راي اعتماد به وزرا بايد قدرداني كنيم.مشكلات موجود را مردم ميبينند و نياز به گفتن من نيست.» او ادامه داد: «معلمان و كشاورزان ما مشكل دارند و ناترازي در بانكها و برق وجود دارد. در اين يك ماه با كارشناسان جلسه داشتيم و وضعيت را بررسي كرديم. منابع مورد نياز حل مشكل گندمكارها 120 همت بوده است كه در صندوق نبود كه خداروشكر در حال حل شدن است.» وي ادامه داد: هفته آينده قرار است نشست خبري بگذاريم. مشكل تا الان اين بود كه بايد دولت را تشكيل ميداديم و ببينيم با چه كساني ميخواهيم كار كنيم. از رييس مجلس براي راي بسيار جالب به وزراي كابينه تشكر ميكنم. در هيچ دولتي ميانگين راي اين ميزان نبوده است. اعضاي دولت بر اساس وفاق ملي انتخاب شدند؛ از دولت شهيد رييسي، روحاني، مستقلین و اصلاحطلبان انتخاب كرديم. بيش از ده هزار ساعت با اعضاي پيشنهادي مصاحبه شد، تا اينجا سعي كرديم در حد وسع خود دولت وفاق ملي را تشكيل دهيم.
گندمكاران، پرستاران، بازنشستگان و فرهنگيان مشكل دارند
پزشكيان درباره وضعيت كشور گفت: وضعيت موجود را مردم ميبينند، تورم و گراني وجود دارد. گندمكاران، پرستاران، بازنشستگان و فرهنگيان مشكل دارند. ناترازي در برق داريم. پولي كه براي گندمكاران در قانون پيشبيني شده بود، ۱۲۰ همت بود كه در صندوق هم اين مبلغ وجود نداشت. گندم كشت شده بالاي اين مبلغ بود ولي تمهيداتي ديده شد تا مشكلات را حل كنيم و انشاءالله حل خواهيم كرد. رييس دولت چهاردهم ادامه داد: نميخواهم گذشته را نقد كنم؛ الان بايد دست به دست دهيم و با وفاق و نگاه به سند چشمانداز حركت كنيم. قرار است ما بهترين و الهامبخش باشيم و ديگران از ما الگو بگيرند، پس بايد نخبگان و سرمايهگذاران و توليدكنندگان را ببينيم و براي آنها احترام قائل شويم و اجازه بدهيم توانمندي خود را بروز بدهند؛ ولي ما در اين مواقع حسودي ميكنيم و اين گير كار ما است.
برخورد با مردم ربطي به تحريم ندارد
پزشكيان تاكيد كرد: ما ميخواهيم مشكل مردم را حل كنيم. شاخص ما رضايت مردم است. بهشدت تحت تحريم امريكا و اروپا هستيم ولي بايد با مردم مهربانانه برخورد كنيم. بايد جواب محترمانه به مردم بدهيم و اگر نتوانيم خدمتي به مردم بدهيم بايد محترمانه به آنها بگوييم. برخورد با مردم ربطي به تحريم ندارد. اين نوع برخورد با مردم شاخص عملكرد مسوولان دولتي است. بايد تبعيض را از بين ببريم و دنبال عدالت و رفع محروميت باشيم.
اقتصاد به مسائل خارجي ارتباط دارد
رييسجمهور درباره برنامه خود براي مهار تورم، گفت: ديروز وزير اقتصاد در مجلس برنامهها را گفت. برنامه هفتم بايد مبنا باشد كه اگر به اصلاح نياز دارد بايد انجام شود. ما بايد اختلاف داخلي، مشكلات با همسايهها و دنيا را حل كنيم. به هر حال اقتصاد به مسائل خارجي ارتباط دارد. وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا تورم تا پايان سال به ۳۰ درصد ميرسد، بيان كرد: تمام تلاش خود را ميكنيم ولي اين هدف به تحولات جهان و مسائل داخلي هم بستگي دارد. وزارت اقتصاد فعال است و آقاي طيبنيا به عنوان مشاور من حضور دارند و هر هفته جلسه داريم و بر اساس برنامه حركت ميكنيم. بايد اختلاف سلايق را به هم نزديك كنيم. با حدود ۴۰ كشور مذاكره كردهايم و در حال انعقاد پيمان هستيم. رييسجمهور در ادامه در پاسخ به پرسشي درباره مفهوم وفاق ملي اظهار كرد: اعتقادم اين است كه وحدت و انسجام مسلمانان يك اصل است. مسلمانان با هم برادر هستند و بايد در برابر دشمنان خود متحد باشند. اين توصيه پيامبر اسلام است. اصلاح بين مسلمانان از نماز و روزه بين ما ارزش بيشتري دارد اين حديث امام علي است. اگر تحمل شنيدن نظر مخالف را نداريم چرا در نماز ميگوييم اهدنا الصراط المستقيم؟ براي رسيدن به صراط مستقيم بايد نظرات مختلف را شنيد. چشمانداز و نگاه مشتركي را بايد براي تمامي ايرانيان ايجاد كنيم و سخنان مختلف هم شنيده شود.
همه بايد به سمت اجراي برنامه و قانون حركت كنيم
پزشكيان تاكيد كرد: قانون و برنامه بايد بر اساس سياستهاي كلي نوشته شود و بدل به يك ميثاق مشترك شود. آنجا ديگر نبايد محل اختلاف باشد. بايد همه وحدت كنيم. نگوييم اين برنامه را قبول نداریم، اينطور يعني نفاق. همه بايد به سمت اجراي برنامه و قانون بر اساس سياستهاي كلي حركت كنيم و آنجا در اجرا با هم وحدت داشته باشيم. رييسجمهور گفت: در دولت هم همه وزراتخانهها مكلف به اجرا و زمانبندي اجراي قوانين و برنامهها به سهم و مسووليت خود هستند. اگر جايي هم امكان اجرا وجود ندارد بايد هر وزارتخانه توضيح بدهد، يك ابزار نظارتي هم درست خواهيم كرد كه اين روند به درستي طي شود. اين مسيري است كه در هر استان هم به مسوولان آن استان اعلام و ابلاغ ميشود. ما اكنون در همين مسير و اجرايي كردن همين روند در حال حركت هستيم. وي در پاسخ به پرسشي درباره برنامه دولت براي رفع ناترازي بانكها افزود: بايد در اين زمينه طوري عمل كنيم كه مردم ضرر نكنند. اگر بگوييم يك بانك ناتراز است و آن را تعطيل كنيم مردمي كه به اعتماد نظام آمدند و آنجا سپردهگذاري كردند را چگونه پاسخ بدهيم.
مراجعه به رویکرد كارشناسي
از نكات مورد تاكيد دولت است
پزشكيان ادامه داد: در مورد بورس هم وزير اقتصاد نظرات خود را براساس چارچوب و مسير برنامه و قانون بيان ميكند. از كارشناسان هم نظرخواهي ميكنيم. مراجعه به كارشناسي از نكات مورد تاكيد دولت است كه از ايدههاي مختلف، الگو به دست آوريم و عمل كنيم تا ثباتي كه لازم است در جامعه ايجاد كنيم. رييسجمهور يادآور شد: راه درست را بايد پيدا كنيم و براي اجراي آن برنامه درست داشته باشيم و تحقق آن برنامه را به آدم درست بسپاريم.
رشد ۸ درصدي با ناترازي
در برق يا بانكها ممكن نيست
پزشكيان درباره توليد و دستيابي به رشد ۸ درصدي گفت: اين رقم مشروط به شروطي است. رشد اقتصادي و توليد كه رهبري بحق اشاره فرمودند، ناترازي انرژي و فشاري كه به كارخانهها ميآيد، بر تحقق اين رشد تاثير ميگذارد. اول بايد ناترازي انرژي را حل كنيم. دستيابي به رشد ۸ درصدي با ناترازي در برق يا بانكها ممكن نيست. متخصصان معتقدند كه براي رشد ۸ درصدي به ۲۰۰ ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز داريم. افزايش سرمايه در داخل كشور با افزايش بهرهوري ممكن ميشود اما كل پولي كه در داخل كشور داريم، بيش از ۱۰۰ ميليارد دلار نيست پس به ۱۰۰ ميليارد دلار سرمايه خارجي نياز داريم و اين به ارتباطات ما با خارج، جهان، با همسايگان و ايرانيان خارج از كشور برميگردد. وي تاكيد كرد: نگاه ما هم بايد اصلاح و وحدت داخلي ايجاد شود. توليدكننده ما بايد به ثبات قانون ما اعتماد كند. الان بيش از سرمايهگذاري در داخل، سرمايه از كشور خارج شده است. بايد بستر را براي شكوفايي سرمايهگذار و توليدكننده فراهم كنيم و به آنها اطمينان بدهيم. الان وفاق در نظام وجود دارد و مردم و تاجران و سرمايهگذاران بايد اعتماد كنند كه ما حامي آنها هستيم و موانع توليد را برميداريم.
عدالت جنسيتي، قوميتي و منطقهاي
در برنامهريزي ما وجود دارد
پزشكيان در پاسخ به پرسشي درباره اجراي عدالت و برنامه دولت در اين زمينه گفت: مديريت و برنامهريزي در دولت بر چارچوب عدالت استوار است. عدالت جنسيتي، قوميتي، منطقهاي و نظاير آن در برنامهريزي ما وجود دارد. پزشك خانوار از مواردي است كه همين امر عدالت را محقق ميكند. اگر چنين كاري را محقق كنيم آن كسي كه در دورافتادهترين روستاهاست همان خدمت بهداشتي و درماني را دريافت ميكند كه فردي در تهران دريافت ميكند. پزشكيان تصريح كرد: در آموزش و پرورش ما مشكل بسيار داريم. قابلقبول نيست كه در يك كشور كسي كه پول و رابطه و آشنا ندارد نتواند بچه خود را به مدرسهاي بفرستد كه ديگري ميتواند چون پول و آشنا دارد؟ چرا اين وضعيت وجود دارد؟ بايد كاري كنيم بچههاي مردم بهويژه در مناطق محروم - كه اتفاقا در آن مناطق بايد پشتيباني و توجه ويژه داشته باشيم- معلمان و آموزش قابل قبول داشته باشيم و از اين جهت به موضوع عدالت در آموزش توجه و آن را محقق كنيم. رييسجمهور درباره ديدگاهش در خصوص احتمال تغيير شرايط كنكور، اظهار كرد: اين مساله را بايد در شوراي عالي انقلاب فرهنگي صحبت كنيم. عادلانه است كسي كه در روستا درس ميخواند با كسي كه در شمال تهران درس ميخواند با هم رقابت كنند؟ من در روستا درس خواندهام ولي اجازه رشد داشتهام و الان رييسجمهور هستم. زمان شاه در هنرستان درس خواندم و براي خدمت به سيستان رفتم و بعد دوباره درس خواندم. اگر اين قانون، آن زمان وجود داشت، نميتوانستم دوباره درس بخوانم.
بازنگري اساسي در كنكور بر اساس عدالت باید انجام شود
وي ادامه داد: بايد بازنگري اساسي در كنكور بر اساس عدالت انجام شود. عدالت است دارا و ندار با هم رقابت كنند؟ بايد معياري بگذاريم كه رقابت عادلانه شود. بايد امكانات براي رقابت عادلانه باشد. بايد كاري كنيم رقابت در شرايط برابر از نظر معلم، محيط و امكانات وجود داشته باشد. پزشكيان همچنين گفت: سفرهاي استاني را آغاز خواهيم كرد؛ ۲ مساله هست، ما به عنوان دولت بودجه را به مجلس ميبريم و مجلس آن را تصويب ميكند، من به عنوان رييسجمهور به استاني ميروم و وعده ميدهم كاري را انجام بدهم، اما پول آن كجاست؟نتيجه اين است كه ۳۰ تا ۴۰ هزار پروژه كلنگ خورده است و ميلياردها سرمايه بر زمين مانده اما قابل بهرهبرداري نيست و شايد هنگامي به بهرهبرداري برسد كه از حيز انتفاع خارج شود. اينكه بايد بين مردم باشيم، شكي در آن نيست اما اينكه وعدههايي بدهيم كه پولي براي آن نداريم، از ابتدا گفتم كه وعدهاي نميدهم كه نتوانم عمل كنم. ميخواهيم با مردم صادق باشيم، خيلي از پروژهها را كلنگ زديم كه نشده است و اگر بخواهم همان راه را بروم، منطقي نيست. او يادآور شد: نوكر و خدمتگزار مردم هستيم، اينكه اينجا در محافظت كامل هستم برايم سخت است و دوست دارم در ميان مردم باشم. اينكه در ميان مردم كوچه و خيابان باشم بيشتر عشق ميكنم تا اينكه در جايي چنين تميز و با كلي محافظ دور و برت باشم. تلاش ميكنم براي همه كساني كه دلشان براي اين كشور و آرزوها و باورها ميتپد، دست به دست آنها دهيم و صادقانه در خدمت مردم باشيم.