توسعه اقتصادي مستلزم توسعه ارتباطات بينالمللي
حميد ميرزاده
بهبود روابط خارجي ميتواند يكي از عوامل مهم توسعه كشور و زمينهساز تامين اعتبار براي دولت باشد؛ دولتي كه براي اجراي هزاران پروژه ناتمام يا طرحهاي ضروري و حياتي كشور دستش گشاده نيست. حتي اگر بهترين سياستهاي اقتصادي در داخل كشور پياده و فيلترينگ پلتفرمها هم كامل برداشته شود و فضاي سياسي هم تلطيف شود، اما روابط خارجي با دنيا بد باشد و تحريمها همچنان پابرجا بوده و ايران در ليست سياه FATF باقي بماند، و شبكه بانكي كشور به شبكه سویيفت بانكي بينالمللي مرتبط نباشد، باز هم اقتصاد از توسعه بازميماند و فقر و گراني و فلاكت گستردهتر شده و سالهاي تورم ۴۰ درصدي دهه اخير تداوم مييابد. وقتي فقط براي رفع ناترازيهاي انرژي (برق و گاز و بنزين) ۲۵۰ ميليارد دلار ظرف ۵ سال آينده لازم داريم و تامين انرژي هم امري مهم و حياتي است و عدم عرضه آن، مخاطرات و بحرانهاي كمرشكني براي كشور و حتي بقای آن، با خود دارد و هزاران مشكل اقتصادي و اجتماعي را سر راه زندگي مردم ميگذارد و اين مبلغ و ساير مبالغ مورد نياز توسعه ساير بخشهاي اقتصادي از داخل قابل تامين نيست، معلوم است كه بايد روابط خارجي را بهبود بخشيده و با ابروي گشاده از كار فرو بسته كشور گرهها را بازكنيم. ترديد براي چيست؟ بايد اجازه دهيم دولت و حتي بخش خصوصي، با جذب سرمايهگذاري مستقيم از خارج (FDI) طرحهاي بزرگ توسعه را اجرا كنند. وقتي حتي درآمد حاصل از فروش نفت كفاف پرداخت حقوق 7/1 ميليون نفر بازنشستگان كشوري و لشكري و نزديك ۴ ميليون نفر حقوقبگير دولتي مستقيم و غير مستقيم (شامل كاركنان همه بخشهاي كشوري و لشكري) را نميدهد، وقتي در بودجه سال ۱۴۰۴ مبالغي كه براي پرداخت حقوق بازنشستگان (با توجه به قانون متناسبسازي) تخصيص يافته، از رقم طرحهاي عمراني كشور (۵۳۰ همت) هم بيشتر است، چاره ديگري جز تجديد نظر در منشها و روشهاي گذشته به ويژه در حوزه ارتباطات و تعاملات بينالمللي نيست.
دلواپسان نگرانند كه اسلام و ايران با سرمايهگذاري خارجي به خطر ميافتد! مگر ما مسوول آباداني و توسعه ايران نيستيم؟ اصلا ماموريت ما توسعه كشور است. (او خدايي است كه شما را از زمين بيافريد و براي عمارت و آباد ساختن آن برگماشت. آيه ۶۱ سوره هود) برعكس ايران مخروبه، اسلام را به خطر مياندازد. شوربختانه روزهاي سخت و تلخي بر ايران ميگذرد. در حالي كه در سراسر جهان، با شتاب علم و فناوريهاي پيشرفته، هر روز افقهاي نويني براي رفاه بشريت گشوده ميشود، اينجا مهمترين خبر اين است كه فلان پلتفرم رفع فيلتر شد.
بالاخره چه بخواهيم و چه نخواهيم نفحات دانش و تكنيكهاي مسحوركننده بشري به همه سرزمينها خواهد رسيد كما اينكه تاكنون رسيده و مرزها را درنورديده و محال است بتوان با سيمخاردار مانع جريان هواي پر شتاب علم و دانش و فناوري به اين سرزمين شد.
كساني كه سد راه پيشرفت ايران هستند در حقيقت راه خدا را سد كردهاند و مصداق «عِرض خود ميبري و زحمت ما ميداري» هستند.
طرفداران توسعه كشور نبايد بگذارند جريان توسعه، به خاطر كجفهمي كژانديشان كند يا متوقف شود زيرا:
دريغ است ايران كه ويران شود
كنام پلنگان و شيران شود...
استاد دانشگاه صنعتي اميركبير و رييس اسبق سازمان برنامه و بودجه