كانت و ايدئولوژي نژادي
در تاريخنگاري فلسفه غربي رسم بر اين است كه كانت فيلسوف را از كانت انسانشناس متمايز كنند تا آنجا كه به ندرت ذكري از آثار انسانشناسانه او و نوشتههاي نژادياش به ميان ميآيد. اما آيا اينكه انسان مورد نظر كانت در تحليلهاي او از سوژه، صرفا سفيد اروپايي است، واقعا موضوع بياهميتي است؟ آيا تفاوتهاي بنياديني كه او ميان سفيد و غيرسفيد برقرار ميكند مطلقا ارتباطي با تحليلهاي او از سوژه ندارد؟ آيا چنين تنگنظرياي جهانشمول بودن ايدههاي كانتي را به چالش نميكشد؟ بهعلاوه آيا اين تبعيضگذاري نژادي با مطلقگرايي اخلاق جهانشمول كانتي سازگار است؟
شهر فلسفه ايران بنا دارد در نشست «كانت و ايدئولوژي نژادي» به اين موضوع حياتي بپردازد. دكتر محمدمهدي هاتف، پژوهشگر و مترجم فلسفه در اين جلسه با اين پرسشها كلنجار رفته و با رجوع به پارهاي از نوشتههاي كانت و نيز آوردن شواهدي از همعصرانش - روسو و هردر - لوازم و نتايج رگههاي نژادپرستانه انسانشناسي كانت را نمايان كند. تصور ايشان بر اين است كه نگريستن به كانت از زاويه پرسشهاي مزبور براي ما غيرسفيدهاي غيراروپايي اهميتي مضاعف دارد و اي بسا پرتو تازهاي بر نسبت ما و روشنگري/ مدرنيته بيفكند.
نشست مذكور روز پنجشنبه 13 دي ماه سال جاري ساعت 16 در اين موسسه به نشاني بلوار نلسون ماندلا (جردن)، كوچه گلدان، پلاك 5، طبقه 3 برگزار خواهد شد. علاقهمندان براي شركت در اين رويداد به سايت شهر فلسفه ايران مراجعه كرده و ثبت نام كنند يا به شماره تلگرام 09361135000 پيام دهند.