پایش« اعتماد » از مجلس نشان می دهد
برخی نمایندگان امضای خود از استیضاح را پس گرفته اند
پزشکیان: تمام سیاستهای پولی و بانکی و ارزی
در جلسه سران قوا تصمیم گیری شده است. استیضاح بيانصافي است
الیاس حضرتی : استیضاح وزیر اقتصاد اقدام مناسب از سوی مجلس نیست
واکنش همتی به استیضاحش: نمایندگان را قانع میکنم
گروه سياسي
آيا استيضاح وزير اقتصاد دولتي كه هنوز 6 ماه نيست روي كار آمده گرهي از هزار توي مشكلات ارزي و اقتصادي كشور باز ميكند؟ چه كساني صحنهگرداني استيضاح را در دست دارند و چرا؟ واكنش قاطبه مجلس به اين درخواست استيضاح چه خواهد بود؟ اينها پرسشهايي هستند كه از زمان انتشار خبر اعلام وصول درخواست استيضاح همتي وزير اقتصاد دولت چهاردهم مطرح شده است. درخواست استيضاحي كه ظاهرا 91 امضا را بر تارك خود نشانده و قرار است 12اسفند اجرايي شود.
تعداد 91 نماينده متقاضي استيضاح اما در نوع خود جالب توجه است، پيگيريهاي اعتماد از راهروهاي بهارستان و در بطن گفتوگو با نمايندگان حاكي از آنكه اغلب اسامي متقاضي استيضاح متعلق به نمايندگان عضو جريان پايداري است. جرياني كه يد طولايي در مانع تراشي و حاشيهسازي براي دولت چهاردهم دارد و از هيچ تلاشي براي كند كردن حركت دولت فروگذار نيست. طيفي كه در زمان رشد قيمت ارز در دولت قبلي لام تا كام سخني مطرح نميكرد و هر بهانهاي را براي نوسانات ارزي مطرح ميكرد اينبار چنان از خانه برون تاخته و چهره برانداختهاند كه گويي براي نخستينبار است كه با نوسانات ارزي ناشي از بالا رفتن انتظارات تورمي مواجه ميشوند! يكي از نمايندگان اصولگراي مجلس دوازدهم اعلام كرد، نامه استيضاح همتي را به امضا كرده چون همتي حاضر نميشده است، اموال بيتالمال را ذيل طرح مولدسازي به قيمت سال گذشته به فروش برساند. اما موضوع اعلام وصول اين استيضاح زماني جالبتر شد كه خبر رسيد برخي نمايندگاني كه نامشان در ليست امضاكنندگان استيضاح درج شده بود در گفتوگو با رسانهها اعلام كردند، امضاي خود را پس گرفتهاند!
سيد محمد موحد نايبرييس كميسيون اصل 90 مجلس دوازدهم با بيان اينكه امضايم را از طرح استيضاح همتي پس گرفتم، اعلام كرد: «استيضاح و تغيير در دولت در شرايط فعلي باعث ايجاد تنش در جامعه ميشود و پيام آن ايجاد ياس و نااميدي در جامعه خواهد بود.»
موحد يادآور شد: « بنده در ابتدا طرح استيضاح وزير اقتصاد را امضا كردم، اما اين امضا را پس گرفتم. معتقدم التهابات بازار ارز و طلا و شرايط اقتصادي و معيشتي باعث ايجاد نگراني در جامعه شده است. بنده معتقدم استيضاح و تغيير در دولت در شرايط فعلي باعث ايجاد تنش در جامعه ميشود و پيام آن ايجاد ياس و نااميدي در جامعه خواهد بود.» نايبرييس كميسيون اصل نود مجلس تصريح كرد: «در جلساتي كه با وزير اقتصاد و مجموعه اين وزارتخانه داشتم، وزير بر اين مساله تاكيد كرد كه تمام تلاش و توان خود را براي بهبود وضعيت اقتصادي و معيشتي مردم به كار خواهد گرفت و وضعيت اقتصاد را سروسامان خواهد داد و با اعتماد به اين سخنان امضاي خود را پس گرفتم. » تصميماتي كه عصبانيت بسياري از چهرههاي پايداري را در پي داشت. حسين صمصامي يكي از چهرههاي نزديك به سعيد جليلي كه قرار بود در دولت احتمالي او پست وزارت اقتصاد را در دست داشته باشد، با انتشار توييتي نوشت: « برخي نمايندگان كه موافق استيضاح آقاي همتي در زمان فعلي نيستند، اگر ميدانستند مديريت ايشان چه هزينههاي سنگيني به اقتصاد كشور وارد كرده و خواهد كرد، حتي يك روز هم در بركناري ايشان تعلل نميكردند.» با پس گرفتن امضاي برخي نمايندگان كه نام آنها در ليست استيضاحكنندگان قرار داده شده بود، تقريبا مشخص شد، اين استيضاح از جانب همان جرياني هدايت ميشود كه در خفا و آشكار بر طبل مخالفت و مانعتراشي براي دولت ميكوبند.
واكنش مردم، رييسجمهور و رييس شوراي اطلاعرساني دولت
اين خبر اما باعث بروز واكنشهاي بسياري از سوي مسوولان، فعالان سياسي و حتي مردم عادي شد. مهمترين واكنش مربوط به رييسجمهور بود كه تمامقد پشت وزيرش ايستاد و اعلام كرد، تصميمات ارزي كه بهانه نمايندگان متقاضي با حضور سران قوا يا نمايندگان آنها و با مشاركت بانك مركزي و... اتخاذ ميشود. رييسجمهور تاكيد كرد: « تمام سياستهاي ارزي، در جلسه سران قوا با حضور رييس بانك مركزي و عدهاي كارشناس تصميم گرفته شده است.» او ادامه داد: « نوسانات ارزي اصلا ربطي به وزير اقتصاد ندارد. اگر كسي مقصر باشد، ما هستيم؛ خب بيايند ما را بگيرند...» پزشكيان حسنختام صحبتهاي خود را با بيتي از اقبال لاهوري همراه كرد و گفت: «بر خويش گشا ديده و از غير فرو بند....»
واكنش مهم بعدي را الياس حضرتي رييس شوراي اطلاعرساني دولت اتخاذ كرد. حضرتي در پاسخ به اينكه روز گذشته رييسجمهوري به ساختمان بانك مركزي رفت و امروز نيز براي حمايت از وزير اموراقتصادي و دارايي به وزارت اقتصاد رفته، پيام اين ديدارها چيست، افزود: « ساليان درازي است كه وضعيت اقتصاد كشور دچار مشكلات ساختاري بوده، البته بخشي از آن به تحريمها باز ميگردد و ديگر بخشي از آن به خاطر مديريت داخلي و تصميمات ضد و نقيضي است كه در دورههاي مختلف گرفته شده است.دولت آقاي پزشكيان نيز وارث اين وضعيت وخيم است و اميدواريم به زودي اين مشكلات حل شود، زيرا يكي از محورهاي جدي در دستور كار دولت چهاردهم، هويت، امنيت و شخصيت دادن به بخش خصوصي است.»
رييس شوراي اطلاعرساني دولت درباره اعلام وصول استيضاح وزير امور اقتصادي و دارايي در صحن مجلس و واكنش ملتهبانه بازار ارز به آن، تصريحكرد: اين موضوع را بايد از افرادي پرسيد كه به دنبال استيضاح وزير دولتي هستند كه پنج ماه بيشتر نيست كه بر سركار آمده و هر روز شايعه استعفا، اخراج و جايگزين كردن رييس كل بانك مركزي را مطرح ميكنند يا چندين ماه است كه در حال پخش شايعه استعفاي رييسجمهوري هستند. اين كارهاي پروژهاي است كه دوستان در داخل كپيبرداري از اقدامات خارجنشينان ميكنند و متاسفانه تبليغات داخلي با تبليغات خارجي منطبق شده است. استيضاح وزير امور اقتصادي و دارايي اقدام مناسب از سوي مجلس نيست.» اما واكنشها به اين تصميم غيرمتعارف نمايندگان به همين موضوع ختم نشد.
بسياري از كاربران كه نسبت به وقوع گرانيهاي گسترده و نوسانات ارزي گلايهمند هستند در پستها و كامنتهايي كه در اين خصوص منتشر كردند، استيضاح همتي را يك حركت نمايشي از سوي نمايندگان براي به حاشيه كشاندن بحث و پاك كردن ردپاي واقعي مقصران اين نوسانات معرفي كردند.
واكنش همتي به استيضاحش: نمايندگان را قانع ميكنم
اما واكنش وزير اقتصاد دولت هم به ماجراي استيضاحش در نوع خود جالب بود. همتي كه همچنان لبخند بر لب داشت در واكنش به اعلام وصول استيضاحش در صحن مجلس گفت: خيلي خوب است صحبت ميكنم و آنجا كل نمايندگان را قانع ميكنم. عبدالناصر همتي پس از حضور در جلسه كميسيون اقتصادي مجلس براي بررسي استيضاحش عنوان كرد: جلسه خوب بود. دوستان نكاتي را مطرح كردند پاسخ دادم. انشاءالله قانع ميشوند. وي در مورد اينكه چه مباحثي در اين جلسه مطرح شد، گفت: هر چيزي يك بحثي دارد؛ مقدمه و موخره دارد همه اينها را توضيح دادم. وزير اقتصاد در مورد محور استيضاح گفت: محور بيشتر مباحث اقتصادي، تورم، بيثباتي اقتصادي و مسائل مربوط به ارز است. وي در پاسخ به اين سوال كه آيا نمايندگان سوالكننده قانع شدند، گفت: از آنها بپرسيد. اگر نظر دوستان قانع شدن بر اساس حرفهاي من باشد بايد قانع شوند اگر نه كه ديگر به من ربطي ندارد.