• ۱۴۰۳ دوشنبه ۶ اسفند
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5990 -
  • ۱۴۰۳ دوشنبه ۶ اسفند

درباره استیضاح همتی

صحنه آرایی تندروها برای استیضاح

طیف های تندرو برای جلوگیری از پس گرفتن امضاهای نمایندگان دست به صحنه سازی زدند مجید نصیر پور: مجلس دوباره به همتی رای اعتماد می دهد و دوستان متقاضي استيضاح براي اظهارنظر راجع به وزير اقتصاد، سراغ آخرين ابزار نظارتي (استيضاح) رفته‌اند

مهدي بيك‌اوغلي 

به فاصله يك هفته مانده به استيضاح همتي وزير اقتصاد، حال و هواي مجلس درباره اين رخداد چگونه است؟‌ جداي از اعضاي جبهه پايداري و طيف‌هاي تندرو كه مبتني بر رويكردهاي حزبي و سياسي، مدت‌ها قبل زمينه‌هاي استيضاح را چيده و برگه‌هاي استيضاح را امضا كرده‌اند، ساير نمايندگان امضا‌كننده با چه استدلالي به جمع‌بندي رسيده‌اند؟ اينها پرسش‌هايي است كه اين روزها و در كشاكش نزديك شدن به 12 اسفند موعد استيضاح همتي در فضاي تخصصي و رسانه‌اي كشور موج مي‌زند. ظواهر امر نشان مي‌دهد مخالفان دولت دورخيز بلندي كرده‌اند تا به‌زعم خود ضربه‌اي كاري به دولت وارد ساخته و يكي از مهره‌هاي مهم دولت را كنار بزنند. اما ارزيابي‌ها حاكي از آن است كه تندروها به همين سنگر بسنده نخواهند كرد و در ادامه با راه‌اندازي برخي تجمعات اعتراضي به بهانه مطالبات بازنشستگان و كارگران، احمد ميدري وزير كار دولت را نشانه خواهند رفت. وزارت بهداشت، سومين مقصد مخالفان براي وارد آوردن ضربات كاري بر پيكره كابينه است. بهانه آنها براي مواجهه با ظفرقندي، گراني دارو و كمبود برخی اقلام بهداشتي در بازار خواهد بود. هدف اصلي اين طيف‌ها خارج ساختن چهره‌هاي كارآمد اصلاح‌طلب و همفكران رييس‌جمهور و خالي ساختن كابينه از چهره‌هاي موثر است. مبتني بر يك چنين نقشه راهي است كه جريان رسانه‌اي جبهه پايداري تمام قد وارد ميدان شده و دولت را مي‌نوازد. صدا و سيمايي كه در زمان دولت سيزدهم مهر سكوت در برابر مشكلات اقتصادي و معيشتي مردم بر لب زده بود، اين روزها چنان در نقش منتقد دولت فرو رفته كه گويي دولت چهاردهم منشأ تمام مشكلات اقتصادي حال حاضر كشور است! اين روزها دامنه وسيعي از برنامه‌هاي صدا و سيما از برنامه‌هاي سحرگاهي و تركيبي گرفته تا برنامه‌هاي اجتماعي و حتي مذهبي در حال نواختن دولت و زمينه‌سازي براي صف‌كشي نهايي هستند. انگار نه انگار كه موعد انتخابات پايان گرفته و زمان كار و توسعه از راه رسيده است. جداي از صدا و سيما ساير رسانه‌هاي طيف راديكال مانند كيهان هم تلاش مي‌كنند نقش ويژه‌اي در اين صحنه‌آرايي ايفا كنند. مبتني بر اين دستور كار است كه همزمان با افزايش روند پس گرفتن امضاها توسط نمايندگان استيضاح‌كننده، ناگهان مالك شريعتي چهره نزديك به جريان پايداري اعلام مي‌كند «نمايندگان امضا‌كننده استيضاح چنانچه به هر دليلي امضاي خود را پس بگيرند، حتما از جانب دولت و وزارت اقتصاد تطميع شده‌اند!» خبري كه در صدا و سيما بازتاب پيدا مي‌كند و پيرامون آن جريان‌سازي وسيعي صورت مي‌گيرد! تلاشي غيرمتعارف كه از منظر طراحان آن دو نتيجه مشخص را در بر خواهد داشت. در وهله نخست سدي در برابر روند فزاينده پس گرفتن امضاي نمايندگاني كه با توضيحات وزير اقتصاد، معاونانش يا معاون پارلماني دولت قانع شده‌اند، ايجاد مي‌كند. در مرحله بعد حتي اگر باز هم نماينده‌اي به پس گرفتن استيضاح خود مصر بود، پس گرفتن امضاي استيضاح را همراه با هزينه مي‌سازد. نهايتا هم اگر استيضاح به نتيجه نرسيد، گفته مي‌شود چون نمايندگان تطميع شده‌اند. اين چهره‌هاي تندرو در شرايطي نمايندگان را به زد و بند متهم مي‌كند كه قاطبه نمايندگان با هوشياري موضوعات كشور را رصد كرده و در راستاي منافع ملي تلاش خواهند كرد بهترين تصميم را اخذ كنند.

يكي از نمايندگاني كه نام او ذيل برگه متقاضيان استيضاح قرار داشت در گفت‌وگو با «اعتماد» مي‌گويد: «مايلم امضاي خود را پس بگيرم اما به دليل فضاسازي خاص رسانه‌هاي تندرو ترجيح مي‌دهم، فعلا اين كار را انجام ندهم.» او در عين حال تاكيد مي‌كند در زمان برگزاري جلسه استيضاح راي منفي به استيضاح همتي بدهد. او به خبرنگار «اعتماد» مي‌گويد: «اگر در حال حاضر رسما اعلام كنم، امضاي خود را براي استيضاح همتي پس گرفته‌ام، طيف‌هاي مخالف دولت و اعضاي پايداري در حوزه انتخابيه‌ام، به گونه‌اي فضاسازي مي‌كنند كه انگار تطميع شده‌ام و از استيضاح خود صرف نظر كرده‌ام. در حالي كه من به دليل استدلال‌هاي رييس‌جمهور و معاونان وزارت اقتصاد تصميم گرفته‌ام نقشي در استعفاي همتي نداشته باشم.» در يك چنين فضاي غيرمتعارفي است كه روزها از پي هم مي‌گذرند تا در فاصله يك هفته مانده به جلسه رسمي استيضاح همتي، آخرين تلاش‌هاي براي اقناع طرف مقابل صورت بگيرد. «اعتماد» در اين بزنگاه اما گفت‌وگويي را با مجيد نصيرپور نماينده سراب و مخالف استيضاح انجام داده تا مخاطبان تصويري شفاف از چرايي يك چنين تلاش‌هايي به دست آورند. با توجه به اين واقعيت كه دلايل اعضاي جبهه پايداري براي راه‌اندازي اين استيضاح بيشتر از آنكه تخصصي باشد، جناحي و سياسي است، «اعتماد» ترجيح داده با ساير نمايندگان كه دلايل تخصصي‌تري در اين زمينه داشته باشند، گفت‌وگو كند.

 

مجيد نصيرپور: مجلس دوباره به همتي راي اعتماد مي‌دهد

مجيد نصيرپور، نماينده مردم سراب و يكي از مخالفان جدي استيضاح در گفت‌وگو با «اعتماد» درباره اينكه آيا استيضاح همتي در شرايط فعلي به نفع كشور است يا نه، مي‌گويد: «قبل از هر چيز بايد گفت كه استيضاح حق مجلس است. صحبت‌هاي من هم نافي اين حق نيست. در وهله بعدي بايد گفت كه مجلس از ابزارهاي نظارتي مختلفي برخوردار است كه يكي از آنها استيضاح است. دوستان متقاضي استيضاح براي ارزيابي عملكرد دولت و اظهارنظر راجع به وزير اقتصاد، قبل از اينكه از ساير ابزارهاي نظارتي استفاده كنند، سراغ آخرين ابزار نظارتي (استيضاح) رفته‌اند.» او ادامه مي‌دهد: «استيضاح در ليست نظارت‌هاي مجلس مانند طلاق در زندگي مشترك است. هيچ خانواده‌اي در روزها و ماه‌هاي نخست ازدواج حرف از طلاق نمي‌زنند. برخي افراد و جريانات از اين ابزار اين گونه استفاده مي‌كنند. معتقدم اين گروه‌ها بايد سعه صدر بيشتري داشته باشند. 5 - 6 ماه براي ارزيابي عملكرد يك وزارتخانه با وسعت و عمق ماموريت‌هاي وزارت اقتصاد نيست. مقامات ارشد نظام هم توصيه كرده‌اند مجلس با دولت همراهي كند. اين رويكرد حتما همراهي با دولت نيست، چرا كه استيضاح‌كنندگان بيش از يك ماه است بر طبل استيضاح مي‌كوبند. وقتي وزيري با استيضاح مواجه مي‌شود، حوزه فعاليت‌هاي او با دلسردي و بلاتكليفي مواجه مي‌شود. از سوي ديگر مشكلات اقتصاد ايران صرفا اقتصادي نيستند و مشكلات فعلي، ريشه‌هاي غيراقتصادي و سياسي دارند. دولت تغيير يافته، نگرش سياسي دولت پس از شهادت جناب آقاي رييسي و انتخابات رياست‌جمهوري و استقرار دولت جديد در همه حوزه‌هاي نظري و عملي تفاوت‌هاي جدي كرده است.» نماينده مردم سراب يادآور مي‌شود: «در حوزه‌هاي مديريتي با شعار وفاقي كه آقاي پزشكيان داده‌اند، بخش مهمي از مديران دولت قبل در دولت جديد حضور دارند. اين حضور اتفاقا در مسووليت‌هاي كليدي مانند رييس كل بانك مركزي، وزارت نيرو و... است. دوستان بايد حوصله كنند تا دولت استقرار كامل پيدا كند و بعد از عملكرد دولت ارزيابي شود.» او با اشاره به اين واقعيت جرياناتي كه دنبال استيضاح هستند، اغلب فراكسيون انقلاب اسلامي هستند، مي‌گويد: « اين افراد كه در ظاهر دلبستگي زيادي به اسلام و انقلاب دارند، مي‌دانند ايران درگير يك جنگ اقتصادي دامنه‌دار در منطقه و جهان است. سوال اين است كه چطور مي‌شود زير پاي افسر جنگ اقتصادي را خالي كرد و وزارت اقتصاد را كه ماموريت سنگيني براي تنظيمات اقتصادي در كشور دارد را با مشكل و چالش مديريتي مواجه ساخت. معتقدم بايد براي عملكرد دولت زمان لازم را اختصاص داد؛ قبل از استيضاح هم از ساير ابزارهاي نظارتي مثل سوال، تحقيق و تفحص و گزارش‌هاي نظارتي استفاده شود. اگر همه اين ابزارها به نتيجه نرسيد، برنامه استيضاح در دستور كار قرار بگيرد. به اين دليل معتقدم امروز زمان مناسبي براي طرح موضوع استيضاح نيست. اميدوارم همكاران من در مجلس همان طور كه مقام معظم رهبري فرموده‌اند با دولت همراهي داشته باشند.» نصيرپور در پاسخ به پرسش «اعتماد» كه فضاي مجلس به نظر شما موافق استيضاح است يا مخالف آن، مي‌گويد: «دوستان استيضاح‌كننده از ابزار رسانه‌اي وسيعي و امپراتوري رسانه‌اي برخوردارند و تلاش مي‌كنند فضاي عمومي مجلس را به سمت استيضاح سوق بدهند، اما با شناختي كه از همكارانم در مجلس دارم، معتقدم اين تلاش‌ها به نتيجه نمي‌رسد، ضمن اينكه ساعات استيضاح ساعات مناسبي است كه دولت به صورت شفاف، مشكلات، چالش‌ها و موانع رفع مشكلات و كمك‌هايي كه نياز دارد را مطرح كند. نهايتا اميدوارم مجلس دوباره به آقاي همتي اعتماد مجدد كند.»

 

 

 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون