فرمان فرمانده كل قوا به رييس ستاد كل نيروهاي مسلح در زمينه مقابله با كرونا: قرارگاه بهداشتي و درماني براي سازماندهي خدمات به مردم تشكيل شود
گروه سياسي
حضرت آيتالله خامنهاي، فرمانده معظم كل قوا روز پنجشنبه با صدور فرماني به سردار سرلشكر باقري، رييس ستادكل نيروهاي مسلح با تقدير از خدمات نيروهاي مسلح به مردم در زمينه مقابله با ويروس كرونا بر لزوم سازماندهي اين خدمات در قالب يك «قرارگاه بهداشتي و درماني» براي پيشگيري از شيوع بيشتر اين بيماري تاكيد كردند. براساس فرمان اخير رهبري، تقسيم وظايف و ماموريتهاي سازمانها و بخشهاي نيروهاي مسلح از وظايف اين قرارگاه است. ايشان همچنين تاكيد كردند كه اين قرارگاه بايد در هماهنگي كامل با دولت و وزارت بهداشت و درمان عمل كند. هفته گذشته گروهي از فعالان و تحليلگران اصولگرا در انتقاد به وضع موجود، سعي در اين داشتند تا حسن روحاني را مسبب اتفاقات رخ داده معرفي كرده و طوري جلوه دهند كه انگار مساله شيوع كرونا در كشوري و بحراني كه براساس آن به وجود آمده با رياست شخص رييسجمهوري بر ستاد مقابله با كرونا پايان خواهد يافت. كمكم ماجرا فراتر از اظهارنظرهاي صرف در شبكههاي مجازي رفت و نمايندگان اصولگرا و نزديك به جبهه پايداري هم به اين غائله پيوستند. آنها دست به دست هم داده و رييسجمهوري را به پذيرش رياست ستاد ملي مبارزه با كرونا دعوت كردند. اين فشارها به روحاني براي پذيرش اين سمت تا جايي پيش رفت كه كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نامهاي به رييسجمهوري نوشت كه در آن آورده بود:«كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي لازم و ضروري ميداند كه: جنابعالي شخصا و به عنوان رييسجمهوري و رييس شوراي عالي امنيت ملي فرماندهي قرارگاه و رياست «ستاد ملي مبارزه بيماري كرونا» را برعهده گرفته تا امكان بسيج ملي، فعالسازي، هماهنگي و مديريت كليه دستگاههاي دولتي، عمومي و خصوصي و به كارگيري كليه امكانات و استفاده از تمامي ظرفيتهاي كشور فراهم شود.» كنار همه اينها، مسعود پزشكيان، نايبرييس مجلس هم از نامهاي خبر داد كه علي لاريجاني، رييس پارلمان به رهبري نوشته و در آن از رهبري خواسته بود تا رييسجمهوري به عنوان رييس ستاد ملي مقابله با كرونا انتخاب شود. البته نايب رييس اول مجلس چنين نامهاي را تكذيب و پذيرش رياست ستاد توسط روحاني را مصوبه شوراي عالي امنيت ملي اعلام كرد. درنهايت در روزهاي پاياني هفته، رييسجمهوري در جلسه روز چهارشنبه هيات دولت به تمامي اين گفتهها و حاشيهها پاسخ داد. او با بيان اينكه ستاد ملي مقابله با كرونا به طور منظم و به رياست سعيد نمكي، وزير بهداشت تشكيل جلسه خواهد داد در لفافه اعلام كرد كه يا مسووليت اين رياست به او سپرده نشده يا او اين مسووليت را نپذيرفته است. پاسخي كه هيچ به مذاق اصولگرايان خوش نيامد و اين برخورد روحاني را «تمرد رييسجمهوري از دستور رهبري» عنوان كردند. اين غائله اما درحالي بر پا شده بود كه منتقدان دانسته يا دانسته، اين مهم كه برخي نهادها همچون نيروهاي مسلح، صداوسيما و... اساسا زير نظر رياستجمهوري نبوده و نيستند، ناديده گرفته و توجهي نداشتند.
۲۴ ساعت پس از غائله
يك روز پس از اين ماجراها كه براساس آن روحاني آب پاكي غائله رياست ستاد ملي كرونا را بر دستان اصولگرايان و حاميانش ريخت تا آنها نتوانند به بهانه رياست، انگشت انتقادات تند و تيزشان را به سمت رييس دولت نشانه بگيرند، مقام معظم رهبري در فرماني خطاب به سردار سرلشكر باقري، رييس ستاد كل نيروهاي مسلح دستور دادند كه سازماندهي خدمات نيروهاي مسلح را در قالب يك «قرارگاه بهداشتي و درماني» مورد توجه قرار دهد و كمتر از ۲۴ ساعت بعد از آن، نخستين نشست قرارگاه بهداشتي و درماني امام رضا(ع) در نيروهاي مسلح براي پيشگيري و مقابله با ويروسكرونا در ستاد كل نيروهاي مسلح برگزار شد.
اين جلسه در پي دستور فرمانده كل قوا به رييس ستاد كل نيروهاي مسلح مبني بر تشكيل قرارگاه بهداشتي در اين ستاد براي مبارزه با ويروس كرونا و به رياست سرلشكر محمد باقري، رييس ستاد كل نيروهاي مسلح صبح روز جمعه برگزار شد. در اين جلسه جمعي از فرماندهان عاليرتبه نيروهاي مسلح از جمله سرلشكر سيدعبدالرحيم موسوي فرمانده كل ارتش، سرلشكر حسين سلامي فرمانده كل سپاه، سردار حسين اشتري فرمانده نيروي انتظامي، سردار غلامرضا جلالي رييس سازمان پدافند غيرعامل، سردار علي عبداللهي معاون هماهنگكننده ستادكل نيروهاي مسلح و سردار غلامرضا محرابي معاون اطلاعات ستاد كل نيروهاي مسلح حضور يافتند و جزييات تشكيل اين قرارگاه و ساختار آن را به بحث و بررسي گذاشتند.
تغيير رويكرد؟!
اين جلسه اما نتيجه مهمتري هم به همراه داشت. بالاخره چند هفته بعد از شروع شيوع ويروس كرونا در كشور، رييس ستادكل نيروهاي مسلح اعلام كرد كه روال خلوت كردن فروشگاهها و خيابانها و جادهها با تصميم ملي كه اتخاذ ميشود در ۲۴ ساعت آينده سازماندهي خواهد شد. در طول هفتههاي گذشته بسياري از مسوولان همچنين افكار عمومي به خصوص كادر درماني در سراسر كشور به طرق مختلفي از برقرار بودن وضعيت عادي در كشور انتقاد كردهاند. افكار عمومي بارها در شبكههاي اجتماعي اين پرسش را پيش كشيدهاند كه چرا مسوولان كشور اقدام به تعطيلي كشور نميكنند.
در شرايطي كه كادر درماني در سطوح مختلفي بارها و بارها اعلام كردهاند كه قطع زنجيره شيوع كرونا تنها با در خانه ماندن مردم اتفاق ميافتد و مهمترين نكته ايمني در مبارزه با اين ويروس، ماندن در خانههاست اما باز بودن ادارات، شركتها و كسب وكارها باعث شده كه مردم ناچار به خروج از خانه باشند. همين موضوع بارها از سوي نمايندگان مجلس هم به طرق مختلف درخواست شده است. نمايندگان مردم در پارلمان به شكلهاي مختلفي ازجمله نوشتن نامه به رييسجمهوري يا برگزاري جلسه يا اظهارنظرها و موضعگيريهاي مطبوعاتي و رسانهاي به اين مهم اشاره كردهاند كه تا زماني كه ادارات تعطيل نشوند، نميتوان از مردم توقع داشت در خانههايشان بمانند. آنها تاكيد كردهاند كه عاديسازي بحران پيش آمده و حضور مردم در اجتماعات، ادارات و خيابانها ميتواند شرايط اين بحران را سختتر از قبل كند. نكتهاي كه ظاهرا در طول 3 هفته گذشته چندان مدنظر مسوولان تصميمگيرنده كشور نبود و آنها تصميم داشتند با ادامه روند عادي كشور به مبارزه با اين ويروس بپردازند. در نهايت اما رييس كل ستاد نيروهاي مسلح در حاشيه نخستين نشست قرارگاه بهداشتي و درماني امام رضا(ع) از روندي جديد در اين ماجرا خبر داد. براساس آنچه او گفته، قرار است، تدابير جديدي براي خلوت كردن خيابانها در نظر گرفته شده و اعلام شود. اين خبر اميدي است براي كادر درماني كه اين روزها در خط مقدم مبارزه با كرونا با به خطر انداختن جانشان بيشترين تلاش را براي حل اين مشكل ميكنند.
نيازهاي مردم را تامين ميكنيم
سرلشكر محمد باقري در حاشيه جلسه ديروز در جمع خبرنگاران از رصد ملي و يافتن افراد مشكوك و افرادي كه احتمال بيماري در آنها وجود دارد به عنوان امري مهم ياد كرده و گفت كه «ظرف يك هفته تا ۱۰ روز آينده كل ملت ايران يك بار از طريق فضاي مجازي، تماس تلفني و در صورت ضرورت با مراجعه حضوري مورد رصد قرار خواهند گرفت و افراد مشكوك به بيماري كاملا مشخص ميشوند.» به گفته او بر اين اساس كساني كه مشكوك نيستند به منزلشان برميگردند با رعايت موازين بهداشتي و پروتكلهايي كه وزارت بهداشت داده، سلامتيشان حفظ ميشود و موارد مشكوك بايد در مراكز مقدماتي مورد معاينه و رسيدگي اوليه قرار بگيرند. رييس كل ستاد نيروهاي مسلح اعلام كرد كه برعهده گرفتهاند تا با برپايي 1000 مورد درمانگاه ثابت و سيار نيروهاي مسلح در سراسر كشور كمك كنيم تا رصد و معاينه باليني صورت بگيرد و در صورت نياز به دارو يا واگذاري ماسك و امكانات محافظتي اين موارد را در اختيارشان قرار دهيم و اگر نياز است، بيماران به سمت بيمارستانها هدايت شوند. رييس ستادكل نيروهاي مسلح همچنين با اشاره به ديگر تصميمات قرارگاه بهداشتي و درماني امام رضا(ع) چنين توضيح داد:«از جمله تصميمات ديگر اين بود كه كميته انتظامي و امنيتي ما به همراه وزارت كشور و استانداران روال خلوت كردن فروشگاهها و خيابانها و جادهها را كه با تصميم ملي اتخاذ ميشود، انجام دهند كه اين كار هم در ۲۴ ساعت آينده سازماندهي خواهد شد.»
باقري از مردم خواهش كرد كه به توصيهها و درخواستهاي وزارت بهداشت عمل كنيم و با ماندن در منزل و تحرك كمتر، زنجيره انتقال بيماري را قطع كنيم؛ چراكه به گفته او، اگر اين زنجيره ادامه پيدا كند طبيعتا كنترل بيماري طولانيتر خواهد شد و امور ملي ما به مشكل ميخورد. او تاكيد كرد كه به سرعت موضوع تجهيزات محافظتي مردم را برطرف خواهند كرد. به گفته رييس ستادكل ستاد نيروهاي مسلح، وزارت دفاع خط توليد بسيار مفصلي براي تامين ماسك تخصصي N95 كه براي كادر بيمارستاني مورد نياز است همچنين لباس مخصوص آنها ايجاد كرده و نيز در مورد كيت تشخيصي هم اين توان وجود دارد كه هر مقدار لازم است، توليد شود. بر اساس آنچه سرلشگر باقري اعلام كرده، ميزان مورد نياز ماسكهاي عمومي هم از طريق مجموعه وزارت دفاع، سازمانهاي نيروهاي مسلح و مجموعههاي مردمي كه از طريق بسيج اصناف و بسيج كشور سازماندهي شده و با تصميم امروز توسعه چشمگير پيدا خواهد كرد. حال بايد ديد با توجه به اينكه رييس ستادكل نيروهاي مسلح هم خود به مردم توصيه كرده كه با ماندن در منزل، زنجيره انتقال بيماري قطع ميشود، تصميمگيريهاي جديد درباره آنچه باقري «روال خلوت كردن فروشگاهها و خيابانها و جادهها» خوانده شاهد تعطيلي ادارات، شركتها و سازمانها و در نهايت بستن ورودي برخي شهرها ميشود يا خير. نكتهاي كه در روزهاي اخير بارها مورد تاكيد مسوولان و كارشناسان حوزه بهداشت و درمان قرار گرفته اما متاسفانه ناديده گرفته شده است.
فرمان فرمانده كل قوا به رييس ستاد كل نيروهاي مسلح در زمينه مقابله با كرونا
قرارگاه بهداشتي و درماني براي سازماندهي خدمات به مردم تشكيل شود
حضرت آيتالله خامنهاي فرمانده معظم كل قوا با صدور فرماني به سردار سرلشكر باقري، رييس ستاد كل نيروهاي مسلح بر لزوم سازماندهي خدمات نيروهاي مسلح در قالب يك «قرارگاه بهداشتي و درماني» براي پيشگيري از شيوع بيشتر اين بيماري تاكيد كردند. پايگاه اطلاعرساني دفتر مقام معظم رهبري، متن فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامي به اين شرح است:«با تقدير از خدماتي كه نيروهاي مسلح تاكنون در زمينه كرونا به مردم عزيز تقديم كردهاند و با تاكيد بر ادامه و گسترش هر چه بيشتر آن، لازم است سازماندهي اين خدمات به شكل يك قرارگاه بهداشتي و درماني بوده و علاوه بر درمان و ايجاد مراكز درماني مانند بيمارستان صحرايي و نقاهتگاه و غيره به پيشگيري از شيوع بيشتر بيماري با شيوههاي لازم نيز بپردازد. تقسيم وظايف و ماموريتهاي سازمانها و بخشهاي نيروهاي مسلح از وظايف اين قرارگاه است. اين قرارگاه بايد در هماهنگي كامل با دولت و وزارت بهداشت و درمان عمل كند. اين اقدام با توجه به قرائني كه احتمال «حمله بيولوژيكي» بودن اين رويداد را مطرح كرده، ميتواند جنبه رزمايش دفاع بيولوژيك نيز داشته و بر اقتدار و توان ملي بيفزايد. اميد است با هدايت الهي و پشتيباني ويژه حضرت بقيهالله ارواحنا فداه ملت ايران همواره پيروز و برخوردار از امنيت و سلامت باشند.»
سيدعلي خامنهاي
۲۲ اسفند ماه ۱۳۹۸»