شهادت محيطبان «علي خواجوييراوري» پس از 3 سال احراز شد
مرجان شاكري، مديركل حفاظت محيط زيست استان كرمان اعلام كرد كه شهادت محيطبان «علي خواجوييراوري» پس از 3 سال احراز شده است. خواجويي يكي از محيطبانان اداره حفاظت محيط زيست شهرستان راور بود كه مردادماه سال 97 در درگيري با شكارچيان غيرمجاز در ارتفاعات خورند شهرستان راوند مورد اصابت 3 گلوله از ناحيه شكم قرار گرفت و به دليل شدت جراحات در بيمارستان درگذشت. تاكنون 145 محيطبان در راه حفاظت از طبيعت كشته شدهاند و آخرين مورد آن هم مهدي مجلل و ميكاييل هاشمي، دو محيطبان اهل زنجان بودند كه حين انجام وظيفه در منطقه حفاظت شده فيله خاصه به ضرب گلوله به شهادت رسيدند و روز 18 فروردين سال جاري در مزار شهداي شهر زنجان به خاك سپرده شدند.
پرونده محيطبانان شهيد تعيين تكليف ميشود
به دنبال احراز شهادت اين دو محيطبان، سرهنگ جمشيد محبتخاني درگفتوگو با خبرنگار ايرنا گفت: «ما محيطبان را فرد مسلحي براي حفظ محيطزيست نميدانيم بلكه معلمي فرهنگي براي حفظ محيطزيست ميدانيم. طي ۴٠ سال گذشته ۱۴۵ محيطبان در راستاي حفظ محيطزيست جان خود را از دست دادند و فقط در سهسال و نيم گذشته 5 محيطبان خود را از دست داديم كه همه تلاش خود را براي شهيد خواندن آنها انجام داديم اما متاسفانه اين پروسه بسيار طولاني است و اين روند آسيب زيادي به خانواده آنها وارد ميكند چون بعد از شهادت، حقوق محيطبان قطع ميشود و در اين شرايط زندگي براي زن و فرزند فرد جانباخته دشوار ميشود.»
محبتخاني افزود:«تعدادي پرونده در بنياد شهيد مانده بود كه موضوع را به عنوان دغدغه با رييس سازمان محيطزيست مطرح كرديم و رييس سازمان هم موضوع را در هيات دولت با رييس بنياد شهيد مطرح كرد و رييس بنياد شهيد قول داد به آنها سرعت ببخشد و به قول خود نيز عمل كرد كه احراز شهادت علي خواجوييراوري؛ محيطبان كرماني بعد از 3 سال نمونه بارز اين خوشقولي است. حالا هم مقرر شده تا به صورت هفتگي جلساتي را با بنياد شهيد داشته باشيم تا تكليف پروندههاي باقيمانده در اين بنياد مشخص شود. در جلسهاي هم كه چند روز گذشته با رييس بنياد شهيد داشتيم، قرار شد كه تا پايان ماه رمضان تعداد محيطبانان شهيد مشخص و معلوم شود كه از ۱۴۵ محيطبان جانباخته، چه تعداد شهيد محسوب ميشوند.»
گروه علوم محيطزيست دانشگاه زنجان با صدور بيانيهاي خواستار تسريع در رسيدگي قضايي به پرونده شهادت محيطبانان شد
به دنبال برگزاري اين جلسات، گروه علوم محيطزيست دانشگاه زنجان هم با صدور بيانيهاي تسريع در رسيدگي به پرونده شهادت دو محيطبان زنجاني را خواستار شد.
در متن اين بيانيه كه نسخهاي از آن در اختيار ايرنا قرار گرفت، آمده است:«محيطبانان اين مرز و بوم كه با همتي بلند و دستي كم وبيش تهي براي حفظ حريمهاي محيطزيستي كشور ميكوشند، گاه چنين ناجوانمردانه به خاك و خون كشيده ميشوند و اين مايه تاسف و بلكه شرم است. گروه علوم محيطزيست دانشگاه زنجان شهادت اين عزيزان را به خانوادههاي داغدار ايشان و نيز كارمندان خدوم ادارات محيطزيست و تمامي دوستداران محيطزيست تسليت عرض ميكند. از تمام مراجع انتظامي و قضايي انتظار داريم با جديت تمام و بدون هيچ تعلل و درنگي رسيدگي به اين رخداد غمانگيز و بررسي دليل وقوع آن را وجهه همت خود قرار داده و نتيجه را به اطلاع مردم برسانند. همچنين از مراجع ذيربط در قدم نخست درخواست ميكنيم با اصلاح برخي قوانين شكار و محيطباني(از جمله در مساله بهكارگيري اسلحه از سوي محيطبانان) تامين نيروي انساني كافي و متناسب با وسعت پهنه مناطق حفاظتشده، تجهيز يگانهاي محيطزيست با ابزار مدرن و ضروري و نيز افزايش حقوق و مزايا و امكانات رفاهي محيطبانان، امكان تكرار حوادث مشابه را كاهش دهند. درخواست دوم اين گروه، بررسي كارآمدي مديريتهاي سازمان محيطزيست در بخشهاي مختلف(از مقام ارشد سازمان محيطزيست تا بخشهاي محيطباني) با شاخصهاي علمي و بهروز است تا خطاهاي انساني در اجراي مقررات محيطزيستي كاهش پيدا كند و محيطزيست ايران روند بهبود پيش روي داشته باشد. همچنين خواهشمند است اجراي الزامهاي محيطزيستي از طرف مجريان و مسوولان و مديران با جديت بيشتري انجام گيرد تا ارتكاب جرمهاي محيطزيستي در جامعه ايران براي هيچ مقام و رده مسووليتي قابل انجام نباشد تا گستاخي در ارتكاب جرمهاي محيطزيستي نيز كاهش يابد. به اميد روزي كه شاهد چنين رخدادهاي تأسفبار و غمانگيزي نباشيم.»
۱۶ فروردين امسال دو محيطبان ايثارگر به نامهاي مهدي مجلل و ميكاييل هاشمي بر اثر اصابت گلوله سلاح جنگي به درجه رفيع شهادت نايل آمدند. اين دو محيطبان حين عمليات تعقيب وگريز شكارچيان خاطي و غيرمجاز در منطقه حفاظت شده «فيله خاصه» كه از سال ۸۶ جزو مناطق شكار ممنوع استان زنجان اعلام شد و وسعت آن نيز ۱۱۰ هزار و ۵۳۲ هكتار است به شهادت رسيدند.