تقي اراني دانشمندي در برلين
كتاب «تقي اراني دانشمندي در برلين» نوشته يونس جلالي با ترجمه امير ميرحاج منتشر شد. در نوشته پشت جلد كتاب آمده است: تقي اراني، دانشمند و روشنفكر برجسته و شخصيتي محوري در ايران بين دو جنگ جهاني بود. او كه شاهد دو تحول بزرگ سياسي در قرن بيستم - ظهور پهلوي و فروپاشي جمهوري وايمار- بود، از علوم پايه به فعاليتهاي چپ و صلحطلبي روي آورد كه منجر به دستگيري و مرگ او در زندان شد. نويسنده اين كتاب، سفر او از تهران به برلين را دنبال ميكند، جايي كه در دهه ۱۹۲۰ با بزرگترين دانشمندان و متفكران آلماني عصر خود ازجمله ماكس پلانك، آلبرت اينشتين و فردريش روزن برخورد داشت و آثار مهمي در روانشناسي و فلسفه سياسي منتشر كرد. زماني كه رضاشاه به دنبال ايجاد روابط حسنه با رايش سوم بود، تقي اراني به همراه گروهي از فعالان چپ و حاميان طبقه كارگر دستگير شد. زندگي و مرگ او دريچهاي منحصربهفرد براي مطالعه تاريخ فكري و سياسي ايران مدرن است. نوام چامسكي درباره كتاب نوشته است: «يك زندگي شگفتانگيز با روايتي درخشان كه درسهاي ارزشمندي براي امروز دارد.»
استفاني كرونين هم درباره كتاب عنوان كرده است: «اين كتاب زواياي پنهان تقي اراني و گروهش و همچنين تاريخ گستردهتر فكري و سياسي ايران مدرن را روشن ميسازد.»
كتاب «تقي اراني دانشمندي در برلين» نوشته يونس جلالي با ترجمه امير ميرحاج در ۴۲۲ صفحه با شمارگان ۳۰۰ نسخه و با قيمت ۲۲۰ هزار تومان در بنگاه ترجمه و نشر «كتاب پارسه» منتشر شده است.