• ۱۴۰۳ يکشنبه ۴ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5710 -
  • ۱۴۰۲ دوشنبه ۷ اسفند

ليست بي‌‌يال و دم و اشکم اصولگرایان

مروري بر ليست وحدت قاليبافي‌ها و جبهه پايداري بعد از چند ماه فراز و فرود اين دو جريان اصولگرا و حواشي زود هنگام آن

سيما  پروانه‌گهر

 شايد ساده‌ترين تعبير از آنچه تحت عنوان «ليست مشترك شوراي ائتلاف نيروهاي انقلاب و جبهه پايداري» كه در روز گذشته منتشر شد، ضرب‌المثل عاميانه و قديمي باشد: «كوه موش زاييد.» بعد از چند ماه خط و نشان‌هاي جدي طيف قاليبافي‌ها و جبهه پايداري براي يكديگر حالا ليستي به عنوان حاصل وحدت منتشر شده است كه از چند جهت جاي تعجب دارد، به خصوص كه در فاصله زماني انتشار غيررسمي ليست و انتشار و اعلام رسمي آن حذف و اضافه نيز در ليست اتفاق افتاد.

 

حذف دهنوي از ليست وحدت؛ چرا و چگونه؟

هنوز انتشار غيررسمي ليست وحدت شوراي ائتلاف و جبهه پايداري به ساعت نكشيده بود كه توييت اعتراضي مالك شريعتي نشانه‌هاي اختلافات جدي در ميدان وحدت را عيان كرد. مالك شريعتي، دبيركل جبهه رهپويان با انتشار توييتي از حضور در ليست انصراف داد و به صراحت اعلام كرد كه دليل انصراف حضور محسن دهنوي در اين ليست است.

شريعتي از چهره‌هاي نزديك به عليرضا زاكاني كه به نوعي «سهم زاكاني» در ليست وحدت خوانده مي‌شد، در توييت خود اعلام كرد كه پيش از اين درباره حضور «محسن دهنوي» در ليست هشدار داده بوده است و در صورت حضور او نمي‌تواند شرمنده مردم باشد و به همين دليل از حضور در ليست انصراف مي‌دهد.

ساعتي بعد از اين موضوع محسن دهنوي با انتشار توييتي از «انصراف از حضور در ليست به درخواست بزرگان» خبر داد و نوشت: «به دليل علم قطعي به علاقه رهبر انقلاب به وحدت و با وجود آنكه بزرگان جريان انقلاب، دادگاه صالح و شوراي نگهبان، دروغ ‌بودن همه تهمت‌ها عليه من را تاييد قطعي كرده‌اند و شوراي ائتلاف نيز حضور بنده را در ليست اوليه تاييد كرده و همچنين با تاكيد بر تداوم مبارزه قاطع عليه سهم‌خواهان بداخلاق، به درخواست بزرگان شوراي ائتلاف جهت حفظ وحدت نيرو‌هاي انقلاب، از حضور در ليست انصراف داده و حمايت خودم را از فهرست مشترك شوراي ائتلاف و جبهه پايداري به عنوان ليست اصلي اعلام مي‌كنم.»

ماجراي حذف دهنوي روز گذشته با انتشار ادعاهاي عجيبي عليه او همراه شده است. علاوه بر اينكه انتشار فايل صوتي درباره اتهام دريافت رشوه دهنوي نيز بازتاب‌هاي مختلفي داشته است.

 

سرليست مبهم ليست وحدت

نكته ديگر درباره ليست وحدت قاليبافي‌ها و جبهه پايداري سرليست اين ليست است. در‌حالي كه جبهه پايداري ليست را به شكلي با شمايل دو سرليست- محمدباقر قاليباف و مرتضي آقاتهراني- منتشر كرده است، نزديكان قاليباف ليستي با همان اسامي و تنها با ترتيب اسامي از يك تا سي منتشر كرده‌اند و خلاف سنوات قبل كه نام و عكس سرليست در بالاي آن قرار مي‌گرفته است چنين شمايلي در ليست منتشر شده ديده نمي‌شود.

صادق محصولي روز جمعه اعلام كرده بود كه سرليست جبهه پايداري در صورت ارايه فهرست مستقل، مرتضي آقاتهراني و در صورت وحدت با جبهه انقلابي ديگر، فهرست ارايه شده دو نفر سرليست خواهد داشت كه آقاتهراني يكي از آنهاست. جريان قاليباف اما در قبل اين اعلام موضع سكوت كرده و تنها به انتشار ليستي با ترتيب اعداد يك تا سي اكتفا كرده و محمدباقر قاليباف را شماره يك ليست قرار داده است. به نظر مي‌رسد به‌‌رغم تلاش براي القاي رسيدن به وحدت به عنوان يك دستاورد انتخاباتي حتي موضوع سرليستي اين ليست نيز در هاله‌اي از ابهام قرار دارد.

وحدت قهرآلود و پايداري بي‌گفتمان

جبهه پايداري به‌رغم تاكيدات موكد در ماه‌هاي اخير درباره خطوط قرمز خود در وحدت و درگيري‌هاي جدي با محمدباقر قاليباف در روزهايي كه حواشي پيرامون نام قاليباف شدت گرفته است در سكوت با شوراي ائتلاف وحدت كرد. در ابتداي امر پايداري‌ها تنها به 7 سهم از ليست سي نفره براي وحدت با شوراي ائتلاف رضايت دادند و بعد از حذف محسن دهنوي و جايگزين شدن سيد محمود نبويان در اين ليست داراي 8 سهم شد.

نكته قابل توجه‌تر، اما شرطي است كه قاليباف براي وحدت پايداري گذاشته بود و عجيب‌تر قبول واقع شدن اين شرط توسط پايداري‌هاست؛ حذف بيژن نوباوه. شمايل شاخص جريان پايداري كه در ماه‌هاي اخير درگيري‌هاي جدي با محمدباقر قاليباف داشت حالا قرباني وحدت پايداري و قاليباف شد و جبهه پايداري بي‌صدا چشم بر او بست تا ليست وحدت محقق شود.

فارغ از آنچه در ارتباط با وحدت جبهه پايداري و قاليباف و بستن اين ليست قابل ارزيابي است، آينده سياسي اين تشكل اصولگرا بعد از ادعاهاي ماه‌هاي اخير و بعد وحدت قهرآلود و در سكوت با قاليباف است. جبهه پايداري كه در بيش از دو دهه گذشته گفتمان خود را برمبناي «نه به انحراف»، « نه به فتنه» و در ماه‌هاي اخير گفتمان غيررسمي نه به قاليباف داشت حالا با اين وحدت در عمل از خطوط قرمز ادعايي خود عقب‌نشيني كرده است و ترجيح داد تا وارد دايره وزن‌كشي با شوراي ائتلاف و ارايه ليست مستقل نشود. در اين شرايط البته به سرليستي قاليباف در حرف هم تن نداده و قاليبافي‌ها نيز مقابل ادعاي دو سرليستي كه به صورت رسمي در سايت جبهه پايداري منتشر شده است، سكوت كرده‌اند.

 

سهم قاليباف؛ در جست‌وجوي وزن سياسي

با انتشار ليست اوليه و غيررسمي مشخص شد كه زهره الهيان، مجتبي توانگر، محسن پيرهادي، مجتبي رضاخواه، سميه رفيعي، ابوالفضل عموئي، اقبال شاكري، نظام‌الدين موسوي، احمد نادري، سيدمحمود نبويان، سيدعلي يزدي‌خواه، رضا تقي‌پور، بيژن نوباوه و روح‌الله ايزدخواه كانديداهاي ليست ۹۸ هستند كه در ليست ۱۴۰۲ حذف شده‌اند.

حذف هر يك از اين چهره‌ها البته پيام خاص خود را دارد؛ تنها چهره عدالتخواه مجلس يازدهم يعني روح‌الله ايزدخواه ديگر در ليست نيست. علت اين امر هم با توجه به درگيري‌هاي جدي جريان عدالتخواه با قاليباف در دو سال اخير نيازي به توضيح بيشتر ندارد.

محمود نبويان نيز در پي حذف نبوي به ليست اضافه شد. حذف توانگر -چهره شاخص قاليبافي‌ها كه در خط مقدم درگيري با جبهه پايداري بود- در كنار حذف نوباوه- شمايل جبهه پايداري كه در درگيري با قاليباف به دادگاه نيز رفت- نشان مي‌دهد دو طرف حاضر به حذف نمادهاي درگيري ماه‌هاي اخير شده‌اند.

با اين وجود مرور چهره‌هاي منتسب به محمدباقر قاليباف در ليست نشان مي‌دهد كه سهم‌هاي او با اسامي كم‌وزن در عرصه سياسي بسته شده است. ليست و سهم‌هايي كه شايد در نگاه اول دستاورد وحدت تلقي شود و از نظر كمي نسبت به سهم‌هاي پايداري‌ها برتري داشته باشد، اما نام‌هاي گنگ و مبهم در اين ليست اعم از مديران فعلي مجلس تا نمايندگاني بي‌تحرك در مجلس يازدهم نشان مي‌دهد كه اين جريان نيز در وحدت فعلي سهم‌هاي كيفي قابل توجهي ندارد. علاوه بر اين نام‌ها و نزديكان قاليباف اين روزها بيش از اينكه نشان از كار سازماني قوي وي در مجلس باشد، نشان از بهره‌برداري او از ذخيره تيم شهرداري او است.

شنيده‌هاي «اعتماد» حاكي از اين است كه قاليباف در حال بسيج هيات‌هاي مذهبي در تهران براي حمايت از خود است. مسيري كه محمود احمدي‌نژاد نيز در زمان انتخابات رياست‌جمهوري سال 1384 طي كرد و مداحان و هيات‌هاي مذهبي را به نفع خود بسيج كرد. قاليباف حالا با يك وحدت شكننده با پايداري‌ها و سهم‌هايي غيرقابل دفاع در ليست وحدت، در راه فعاليت‌هاي انتخاباتي در مسير احمدي‌نژاد دهه 80 قدم گذاشته است. آيا عاقبت محمود در انتظار او است؟

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون