رييسجمهوري كرهجنوبي عقبنشيني كرد
ناگفتههاي كودتاي نافرجام در سئول
رييس حزب حاكم كرهجنوبي خواستار تعليق فوري قدرت يئون سوكيول، رييسجمهور اين كشور شد و در اين زمينه به شواهد معتبري اشاره كرد كه نشان ميدهد او به دنبال بازداشت رهبران سياسي پس از اعلام كوتاهمدت وضعيت فوقالعاده بوده است.
هان دونگ هون، رهبر حزب مردم (PPP) كه پيشتر گفته بود با تلاشها براي استيضاح يئون مخالف است، روز جمعه اعلام كرد كه حقايق جديدي كه به تازگي خود را نشان دادهاند توازن را به نفع رييسجمهور تغيير دادهاند.
هان همچنين گفت: من ديشب متوجه شدم كه رييسجمهور فرمان داده است تا فرمانده ضداطلاعات دفاعي، رهبران سياسي بزرگ را به اتهام اينكه نيروهاي ضددولتي هستند، بازداشت كند و در اين روند، نهادهاي اطلاعاتي را نيز به كار گرفته است. او همچنين افزود: من گفتهام كه براي جلوگيري از فروپاشي بيشتر اين كشور، سعي ميكنم اينبار از تصويب لايحه استيضاح جلوگيري كنم. هان همچنين گفت كه يئون نتوانسته، بپذيرد كه اعلام وضعيت فوقالعادهاش غيرقانوني و نادرست بوده و بقاي او در سمت خود ريسك قابلتوجهي را به دنبال دارد، چراكه ممكن است مجددا دست به اقدامهاي افراطي مشابهي بزند.
به گزارش الجزيره در يك جلسه غيرعلني با رييس كميته اطلاعات مجلس ملي كرهجنوبي كه در روز جمعه برگزار شد يك مقام ارشد از سازمان اطلاعات اين كشور گفت كه يئون خواستار بازداشت چندين قانونگذار برجسته، ازجمله هان و لي جائه ميون، رهبر حزب دموكراتيك، شده است. به نوشته يونهاپ، هونگ جانگ وون، معاون اول رييس سازمان اطلاعات ملي، گفت كه يئون در يك تماس تلفني در نيمه شب خواسته است كه او آنها (قانونگذاران) را از بين ببرد. اين درحالي است كه دفتر رياستجمهوري اين ادعا را رد كرده و گفت كه رييسجمهور اين كشور كه از زمان صدور فرمان وضعيت فوقالعادهاش در انظار عمومي ديده نشده و هيچگونه دستوري در اين زمينه صادر نكرده است.
در ادامه گزارش الجزيره در اين زمينه آمده است كه كرهجنوبي در شب سهشنبه به مدت حدود شش ساعت پس از آنكه يئون (رييسجمهور) اين اقدام را در يك سخنراني تلويزيوني ناگهاني به ملت اعلام كرد و به تهديدات ناشي از نيروهاي ضددولتي و طرفداران كرهشمالي اشاره كرد، تحت وضعيتي فوقالعاده قرار گرفت، همزمان مجلس ملي به سرعت براي لغو دستور يئون اقدام كرد. يئون رييسجمهور كرهجنوبي حدود ساعت ۴ صبح دستور را لغو كرد، اما قبل از آن، نيروها به مجلس ملي هجوم برده و با قانونگذاران و معترضان درگير شدند.
براساس گزارشهاي محلي، رييسجمهور در حال حاضر علاوه بر مواجهه با استيضاح، به همراه كيم يانگ هيون، وزير دفاع مستعفي و ژنرال پارك آن سو رييس ستاد ارتش و همچنين لي سانگ مين وزير كشور به اتهام خيانت تحت بازداشت هستند. اين درخواست از سوي هان، كه وزير دادگستري و يكي از رقباي اصلي يئون در حزب مردم است، نشاندهنده تغيير قاطع در واكنش حزب حاكم به اين بحران است. حزب دموكراتيك اپوزيسيون كرهجنوبي خواستار رايگيري در شب شنبه براي استيضاح يئون شده بود، اما براي رسيدن به حدنصاب اجراي اين درخواست به آراي دوسوم مجلس ملي ۳۰۰ نفره و حداقل هشت راي از حزب حاكم نياز دارد.
در ادامه گزارش الجزيره آمده است كه اگر اين طرح موفق شود، هان داك سو نخستوزير اين كشور مسووليتهاي رياستجمهوري را برعهده خواهد گرفت تا زماني كه دادگاه قانون اساسي كرهجنوبي بررسي كند كه آيا بايد بركناري يئون را تاييد كند يا قدرت را به او بازگرداند. يونيسي كيم، خبرنگار الجزيره روز جمعه گزارش داد كه اعتراضات براي استيضاح يئون (رييسجمهور) همچنان ادامه دارد. او اين را هم گفت كه ما ميتوانيم صداي مردم را بشنويم كه فرياد ميزنند «او را استيضاح كنيد، او را استيضاح كنيد.» كيم خبرنگار الجزيره در ادامه افزود كه تنشها همچنان بالا است و شايعاتي مبني بر احتمال اعلام دوباره وضعيت فوقالعاده وجود دارد.
چون اين بوم، ژنرال بازنشسته ارتش كرهجنوبي و پژوهشگر نظامي در موسسه سياست امنيت و توسعه، گفت كه خود يئون (رييسجمهور) به احتمال زياد استعفا نخواهد داد. همه اقداماتي كه او در دو سال و نيم گذشته انجام داده، بسيار قاطع بوده، اما از جهتي، بسيار سرسخت نيز بوده است.
به ادعاي ناظران باتوجه به شخصيت رييسجمهور كرهجنوبي و اقداماتي كه نه تنها در دو سال و نيم گذشته به عنوان رييسجمهور، بلكه به عنوان يك دادستان در طول زندگياش انجام داده، به شدت بعيد است كه او استعفا دهد. به گزارش الجزيره به طور معمول، حداقل شش نفر از نه قاضي دادگاه بايد طرح استيضاح را تاييد كنند، اما از آنجا كه در حال حاضر سه كرسي در اين دادگاه خالي است، براي بركناري يئون به رايگيري يكپارچه نياز خواهد بود. در اين زمينه تاكنون، حزب مردم اعلام كرده است كه با استيضاح يئون مخالف است و برخي تحليلگران پيشنهاد كردهاند كه قانونگذاران از واكنش منفي براي مخالفت با حزب خود ميترسند. اين تجربه نيز همچنان وجود دارد چهار نفر از هفت رييسجمهور كرهجنوبي از زمان انتقال كشور به دموكراسي در اواخر دهه ۱۹۸۰، يا استيضاح شدهاند يا به دليل فساد به زندان افتادهاند. در يك نظرسنجي كه گالوپ كره در روز جمعه منتشر كرد ميزان تاييد يئون تنها ۱۳درصد بود، اين درحالي است كه اين عدد تا قبل از اعلام وضعيت فوقالعاده 19درصد بوده است.