فلسطينيها و بحران انساني
محمود فاضلي
سال 2019 بيشك يكي از سالهاي سخت و دشوار مردم فلسطين بوده است. گزارش جديد سازمان ملل در زمينه اوضاع فلسطينيان ساكن سرزمينهاي اشغالي نشان ميدهد كه بيش از 2 ميليون فلسطيني با بحران انساني مواجه هستند و براي كمك به نجات زندگي آنها نياز به كمك فوري 348 ميليون دلاري است. به گفته «جيمي مكگلدريك» نماينده سازمان ملل در امور كمكهاي بشردوستانه در فلسطين حدود نيمي از اهالي غزه بيكار هستند. آمار بيكاري در ميان جوانها از اين هم بيشتر است و از هر 10 جوان ساكن غزه، 7 نفر بيكارند. 4 هزار نفر از اين جمعيت بيكار تحصيلات دانشگاهي دارند. بيشتر ساكنان اين منطقه غذاي كافي ندارند و بيش از 60 درصد از كل خانوارها با كمبود غذا مواجهاند. وضعيت بهداشتي در غزه در آستانه فروپاشي قرار دارد و كمبود پزشك، دارو و تجهيزات پزشكي به شدت ديده ميشود. در برنامه جديد سازمان ملل به نام «برنامه كمكهاي بشردوستانه 2020» با هدف كمك به 1.5 ميليون نفر از ساكنان فلسطيني سرزمينهاي اشغالي به ويژه در غزه پيشبيني شده است.
سازمان امور اسراي فلسطيني نيز تاكيد كرده است امسال، بدترين سال براي اسراي دربند در زندانهاي اسراييل اشغالگر بوده است. اين سازمان فلسطيني اطلاعات وحشتناكي درباره وضعيت اسرا و بازداشتها در سال 2019 فاش كرده است. بيش از 5500 اسير فلسطيني در زندانهاي اسراييل به سر ميبرند كه حدود 900 نفر از آنها بيمار بوده و 23 نفر از آنها به بيماري سرطان مبتلا هستند. نام 30 اسير هم در فهرست منتظران مرگ است. همچنين 31 اسير از معلوليت جسمي رنج ميبرند، چهار اسير نيمه فلج بوده و 150 نفر ديگر هم از بيماريهاي خطرناك رنج ميبرند. 14 اسير فلسطيني بيش از 30 سال در زندان به سر ميبرند. 26 نفر هم از پيش از امضاي توافق اسلو در سال 1994 در زندان هستند. 47 اسير نيز بيش از 20 سال پيش در زندانهاي اسراييل به سر ميبرند.
سال 2019 پنج اسير فلسطيني بر اثر شكنجه به شهادت رسيدند و شمار اسراي شهيد از سال 1967 به 222 شهيد رسيد كه 73 نفر از آنها بر اثر شكنجه و 75 نفر به سبب قتل عمد پس از بازداشت و همچنين 67 نفر به علت بيتوجهي پزشكي شهيد شدهاند. تعداد بازداشتهايي كه نيروهاي اشغالگر امسال انجام دادند، رقم بالايي بود و به بيش از 5500 نفر بازداشت با ميانگين روزانه 14 نفر رسيد. در اين ميان 1100 نفر از اسراي سابق و 790 فلسطيني كمتر از 18 سال بازداشت شدند. همچنين 252 نفر از فلسطينيان كه از بيماريهاي مختلف رنج ميبرند، بازداشت شدند. اسراييل بيش از 120 زن و دختر فلسطيني را بازداشت كرده و همچنان 56 اسير زن فلسطيني، در زندانهاي اسراييل هستند كه 40 نفر از آنها در شرايط بسيار دشوار به سر ميبرند.
نكته قابل تامل ديگر اينكه كابينه رژيم صهيونيستي با پيشنهاد وزير جنگ اين رژيم براي كاهش 43 ميليون دلاري مبلغي كه اين رژيم بايد به تشكيلات خودگردان فلسطين انتقال دهد، موافقت كرد. اين مقدار، معادل مبلغي است كه انتظار ميرود تشكيلات خودگردان به خانواده فلسطينياني پرداخت كند كه در زندانهاي رژيم صهيونيستي بوده يا خانواده شهداي فلسطيني هستند. بر اساس توافقنامه پاريس در 1994 اسراييل بايد ماهانه مبلغي را كه خود فلسطينيها آن را «مقاصه» مينامند به تشكيلات خودگردان تحويل دهند. ميزان مقاصه به مجموع مالياتهاي حاصل از ماليات بر درآمد فلسطينيهاي مشغول به كار در فلسطين اشغالي، مالياتهاي حاصل از واردات كالا به مناطق تحت سلطه تشكيلات خودگردان، كسر بيمه بازنشستگي كارگران فلسطيني مشغول به كار در فلسطين اشغالي و ماليات بر ارزش افزوده توسط سازمانهاي غيرانتفاعي ثبت شده نزد تشكيلات خودگردان بستگي دارد.
دفتر هماهنگكننده امور بشردوستانه سازمان ملل اخيرا اعلام كرده است كه اسراييل در سال 2019 ميلادي، 617 ساختمان را در كرانه باختري تخريب و مصادره كرده است كه در نتيجه اين تخريبها، 898 فلسطيني آواره و بيسرپناه شدهاند. در جريان تخريب و مصادره اين املاك و مستغلات، خسارتهاي زيادي به زمينهاي كشاورزي و باغات وارد شده است. 20 درصد ساختمانهايي كه در سال 2019 تخريب شدهاند در مناطقي است كه شاهد تيراندازي است و 40 درصد مساحت منطقه «ج» كرانه باختري را شامل ميشود. تنها در خلال يكي از تخريبها در شرق نابلس، 2500 درخت و نهال نابود شدهاند.