• ۱۴۰۳ يکشنبه ۴ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 4584 -
  • ۱۳۹۸ چهارشنبه ۲۳ بهمن

«حق راي» از ديدگاه‌ امام

محسن غرويان

امام خميني(ره) در مجلس خبرگان اول خطاب به اعضاي اين مجلس گفتند كه شما آقايان علما و روحانيون، قيم مردم، وكيل مردم يا ولي مردم نيستيد كه راي خودتان را بر راي مردم تحميل كنيد. مردم آزادند و شما هم بايد مردم را آزاد بگذاريد هر رايي كه دارند، مطرح كنند. ايشان مي‌گفتند ولو اينكه رايي كه مردم مي‌دهند به تشخيص شما به ضرر خودشان باشد، شما بايد تسليم راي مردم باشيد و راي آنها را بپذيريد.

ايشان معتقد بودند كه حق راي از آن مردم است. اين سخنان امام(ره) بايد سرلوحه كار مسوولان نظام و شوراي نگهبان و ساير سياستمداران ما باشد؛ چراكه ديدگاه امام خميني(ره) به عنوان بنيانگذار اين نظام، چنين است. ايشان فرموده‌اند كه ميزان راي ملت است. بنابراين نظارت بر انتخابات به ‌معناي اينكه ما راي خودمان يا راي گروهي خاص را به اكثريت ملت تحميل كنيم، نيست. رييس‌جمهوري هم در سخنراني‌شان در راهپيمايي 22 بهمن به جمهوريت و اسلاميت تاكيد كردند و گفتند كه اسلاميت عين جمهوريت است و جمهوريت عين اسلاميت است. «ديانت ما عين سياست ماست» نيز اساسا به همين معناست. ما نبايد مقابل راي و نظر مردم بايستيم و راي يك گروه خاص را بر همگان تحميل كنيم. شنيده‌ايم كه آيت‌الله بهجت در همان اوايل انقلاب به امام خميني(ره) نامه‌اي مي‌نويسند يا در جلسه‌اي شفاهي خطاب به ايشان مي‌گويند، لازم نيست شما از مردم راي بگيريد، مردم شما را قبول دارند، شما خودتان رييس‌جمهوري، رياست مجلس، استاندار يا رييس قوه قضاييه را نصب كنيد. آيت‌الله بهجت مي‌گويد اگر همه مقامات به نصب شما صورت بگيرد، مردم قبول مي‌كنند. اما امام(ره) در مقابل مي‌گويند ممكن است حالا در اين اوايل پيروزي انقلاب كه مردم شور انقلابي دارند هر كسي كه من نصب كنم، بپذيرند اما اين دوام و بقا نخواهد داشت. ايشان مي‌گويند ما بايد مردم را به صحنه بياوريم و خود مردم در صحنه حكومت و سياست باشند و نظر خودشان را از طريق صندوق‌هاي راي اعلام كنند. ايشان تاكيد داشتند كه نمي‌توانند نظر خود را با انتصابات بر مردم تحميل كنند.

اينها ديدگاه‌هاي حضرت امام خميني(ره) است و اكنون نيز رييس‌جمهوري همين مسائل را مطرح مي‌كند كه انتخابات بايد انتخابات مردم و انتخاباتي حقيقي باشد و راي مردم از صندوق‌ها بيرون بيايد و راي‌گيري بايد با آزادي انتخاب باشد. از سوي ديگر رهبري نيز مردم‌سالاري ديني را به همين منظور مطرح كردند. يعني بايد هم مردم‌سالاري باشد كه راي مردم است و هم بايد ديني باشد كه به اين معني است كه دين هم، همين نظر را دارد. نمي‌شود به اسم دين بر مردم رايي تحميل كرد. اين راي بايد راي باطني و واقعي خود مردم باشد و در هر انتخاباتي بايد آزادي عمل به مردم داده شود. راي مردم را نبايد كاناليزه كرد. مردم بايد با طيبه خاطر و طيب نفس راي‌شان را اعلام كنند. بنابراين از آنجا كه اين تاكيد بر راي ملت هم نظر حضرت امام(ره) بوده و هم مورد تاكيد رهبري اين رويه بايد در آستانه انتخابات مورد ملاحظه قرار بگيرد. اگر براي راي و نظر مردم محدوديت ايجاد شود، پشتيباني ملت از دولت و حكومت كمرنگ و فاصله ملت و حكومت زياد مي‌شود و اين موضوع آسيب‌هاي بزرگي به انقلاب مي‌زند. بنابراين به همه مسوولان و مردم توصيه مي‌كنم كه فرمايشات حضرت امام(ره) را كه در اين زمينه در خبرگان اول گفته بودند، بار ديگر مطالعه كنند و ببينند كه حضرت امام(ره) چه ديدگاهي نسبت به نظر مردم، راي مردم، راي اكثريت و خواست ملت داشتند. ايشان به‌ واقع به مسوولان توصيه مي‌كردند كه برابر خواست ملت مقاومت نكنند؛ حتي مي‌فرمايند اگر چنين كنيد، ديكتاتور مي‌شويد و جالب آنكه در توضيح گفتار خود هيتلر را مثال مي‌زنند. بنابراين در اين برهه زماني همه ما بايد بار ديگر اين فرمايشات امام(ره) را مرور كنيم و آن را سرلوحه كارمان قرار دهيم.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها