روايت ششم
سيد محمدعلي ابطحي
چهارشنبه 30 / مهر / 76
ديروز نامهاي از مهندس مصطفي ميرسليم خطاب به رييسجمهور رسيد. امروز آقاي خاتمي جواب نامه را نوشت. رييسجمهور در حاشيه نامه نوشته بود: «جناب آقاي ابطحي، ملاحظه فرماييد. نامه آقاي ميرسليم حاوي نكاتي است كه ميتواند تحليلها و ذهنيت عقبه آن را نشان دهد، گرچه در نيت خير نويسنده آن شكي ندارم. پاسخي تهيه شده است تا اگر صلاح است ارسال شود. كپي پاسخ و اصل نامه دريافتي بايگاني شود. خاتمي ۳۰/۷.»
شنبه 3 / آبان / 76
عدم حضور آقاي خاتمي در مراسم سالگرد حاج آقا مصطفي خميني نقار ايجاد كرده بود، لذا برگزاركنندگان مراسم را دعوت كردم تا ديداري با آقاي خاتمي داشته باشند. جلسه خوبي بود و رفع كدورت شد.
عفيف نابلسي، رييس جمعيت علماي جبل عامل، و جمعي از اعضاي اين جمعيت به ديدارم آمدند و از «جمعيت» گزارشي دادند. عفيف چنان حرف ميزد كه گويي من تا به حال حتي نام لبنان را هم نشنيدهام. اين جمعيت غير قابل اعتماد است و هرگز نتوانسته جامعيت و فراگيري لازم را به دست آورد. در لبنان، اعضاي اين جمعيت را بيشتر به عنوان گروهي روحاني ميشناسند كه صرفا به منافع خود ميانديشند. همين نكته را به نحوي با آنها در ميان گذاشتم.
امشب رفيق حريري، نخست وزير لبنان، همراه دهها خبرنگار به تهران ميآيد. خوبست به درخواست مصاحبه اين خبرنگاران با آقاي خاتمي جواب مثبت بدهيم. لبنان يعني خبرنگاران. تنها چيزي كه لبنان كوچك را در دنياي بزرگ عرب نامآور كرده است خبرنگاران و رسانههاي جمعي لبنان است. قويترين كادرهاي خبري، روزنامهنگاري و رسانهاي عربها، به خصوص در منطقه خليج فارس، لبناني هستند. فضاي پرتسامح لبنان مهمترين عامل اين رشد خبري و سياسي است.
يكشنبه 4 / آبان / 76
در ملاقات حريري، نخست وزير لبنان، با آقاي خاتمي حضور داشتم. رييسجمهور، لبنان را چارسوق فرهنگهاي گوناگون و از مراكز كمنظير گفتوگو و همزيستي اديان و فرهنگها خواند و ابراز اميدواري كرد كه لبنان مجددا عروس فرهنگ و تمدن خاورميانه شود. اظهارات و تعابير خاتمي توجه حريري را به خود جلب كرده بود. بعد از پايان ملاقات، خاتمي براي اولينبار مصاحبهاي سرپايي با خبرنگاران روزنامهها و شبكههاي تلويزيوني لبنان انجام داد.
شب گذشته جلسه سران سه قوه برگزار شد. در اين جلسه آقاي خاتمي از آقاي يزدي پرسيده چرا در خطبههاي نماز جمعه گفتهايد «بايد با شهردار تهران برخورد شود و كرباسچي بايد بازجويي پس بدهد»، ما كه شنيده بوديم رهبر با اين امر مخالف است. يزدي هم پاسخ داده كه همينطوري به فكرم رسيد اينها را بگويم. ولي بعيد است حرف به اين مهمي را همينطوري گفته باشد. مذاكره نگرانكنندهاي است.
به اتفاق آقايان عبدالله نوري و مهاجراني جلسهاي با رييسجمهور داشتيم. آقاي خاتمي از ديدار هفته گذشتهاش با مقام رهبري نكاتي را نقل كرد. از جمله مسائلي كه در آن ديدار دربارهاش صحبت كردهاند، سياست چاپ توضيحالمسائل آقايان مراجع يا كساني بوده كه معتقدند صاحب فتوا هستند. آقاي خاتمي به رهبري گفته كه شيوه كنوني صدور اجازه براي چاپ رسالههاي عمليه شيوه مناسبي نيست و دولت نبايد در اين قبيل مسائل دخالت كند. اما نظر آقاي خامنهاي اين بوده كه به هر حال چاپ رساله بايد حساب و كتاب داشته باشد و تحت نظارت باشد. در حال حاضر آقايان سعيدي، سيد احمد خاتمي و حسيني قوچاني بايد اجازه چاپ رساله را صادر كنند. رهبري دو ملاك براي احراز صاحب رساله پيشنهاد كردهاند: 1. ضد انقلاب نباشد، 2. صلاحيت علمي داشته باشد و ملا باشد. جامعه مدرسين و شوراي مديريت حوزه علميه قم بهطور غير رسمي زير بار اين شيوه نميروند. اخيرا آقاي آذريقمي توضيحالمسائل نوشته اما به او اجازه نشر رسالهاش را ندادهاند؛ به همينخاطر، مرتب اعتراض ميكند. آقاي خامنهاي به رييسجمهور گفتهاند كه برخورد با آذريقمي را منع كردهاند.