اخبار كوتاه
تشديد وضعيت سوءتغذيه با شيوع كرونا در آذربايجان شرقي
مديرگروه بهبود تغذيه مركز بهداشت آذربايجان شرقي از تشديد وضعيت سوءتغذيه در استان همزمان با شيوع كرونا در سراسر كشور خبر داد. فتحالله پورعلي در گفتوگو با ايسنا، با اشاره به اينكه با شرايط كرونايي حاكم بر كشور، انتظار نزول شاخصهاي تغذيهاي جامعه ملموس بوده، گفت: شرايط كرونايي حاكم بر جامعه بر شرايط زندگي اقشار مختلف مردمي تاثير گذاشته و تغيير در وضعيت تغذيه جامعه را به دنبال داشته است. تعدادي از افراد با شيوع كرونا كار خود را از دست دادند يا فعاليتهاي مختلفي تعطيل شدند، قيمت اقلام مواد غذايي در كشور نيز بالا رفت و شرايط زندگي افراد دچار تغيير شد. افراد در راستاي اين وضعيت توانايي خريد اقلام غذايي مختلف را به مرور از دست داده و دسترسي فيزيكي و اقتصادي به موادغذايي كه همان شاخص مهم امنيت غذايي را دربرميگيرد، رفتهرفته مختل شده و با كاهش دسترسي، امنيت غذايي افراد كاهش يافته است. بروز برخي تغييرات اقتصادي و معيشتي مردم در سال ۱۴۰۰ باعث تشديد وضعيت سوءتغذيه در استان و كشور شده، وضعيت مصرف لبنيات، سبزي و ميوه در بين نوجوانان استان طي اين مدت بدتر شده هرچند وضعيت استان ما هنوز هم در اين مورد نسبت به ميانگين كشوري شرايط بهتري دارد. مصرف لبنيات، سبزيجات و ميوه ميانسالان استان در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ كمتر شده و وضعيت شاخصهاي اساسي مربوط به سوءتغذيه مثل كموزني، لاغري و كوتاهقدي در استان نيز همواره روند كاهشي داشته علاوه بر اينكه در سال گذشته شاهد تشديد كموزني و كموزني شديد، لاغري و لاغري شديد و كوتاهقدي و كوتاهقدي شديد در كودكان زير 5 سال استان بوديم كه به دليل شرايط حاكم بر كشور انتظار چنين وضعيتي ميرفت. طي سال گذشته، ۸۰۰ كودك داراي سوءتغذيه در استان تحت پوشش برنامه حمايتي قرار گرفتند كه امسال اين عدد به ۹۰۰ كودك افزايش يافته است.
استانهاي شمال غرب كشور؛ خاستگاه قارچ مرگزا
مسموميت ۲۳ كرمانشاهي به دليل مصرف قارچهاي سمي
رييس اورژانس پيشبيمارستاني و حوادث دانشگاه علوم پزشكي استان كرمانشاه از مسموميت ۲۳ كرمانشاهي به دليل مصرف قارچهاي سمي خبر داد. هومن رفيعي در گفتوگو با مهر گفت: «با آغاز فصل بهار و بارشهاي اخير و استفاده مردم از قارچهاي خودرو در طبيعت، تاكنون ۲۳ نفر به علت مسموميت با قارچهاي سمي به بيمارستانهاي استان كرمانشاه مراجعه كردهاند.از مجموع ۲۳ مراجعه به اورژانس بيمارستانهاي استان كرمانشاه، ۱۳ نفر ترخيص و ۱۰ نفر بستري شدند.» هفته اول ارديبهشت هم معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي ايران نسبت به افزايش مسموميتهاي ناشي از مصرف قارچهاي سمي در فصل بهار هشدار داد. مهران ولايي، با اشاره به شرايط مساعد براي رشد قارچهاي سمي در فصل بهار، گفت: «متاسفانه در اين فصل موجي از مسموميتهاي اتفاقي ناشي از مصرف خوراكي قارچهاي خودرو و سمي بروز ميكند. آمار نشان ميدهد در نيمه نخست سال ۱۴۰۰ تعداد ۸۲۸ مورد مراجعه به بيمارستانها به دليل مسموميت با قارچهاي خودرو و سمي گزارش شده بود كه تهران بيشترين سهم را نسبت به ساير شهرها داشت. مصرف خوراكي قارچهاي خودرو و سمي، منجر به نارسايي كبد و حتي مرگ ميشود، برخي از سموم موجود در قارچهاي سمي، مقاوم به گرما بوده و فرآيندهاي آمادهسازي غذا مانند كباب كردن، آبپز كردن، سرخ كردن و بخارپز كردن قادر به تخريب كامل مواد سمي موجود در آنها نيستند.» نيمه فروردين هم رييس سازمان جهاد كشاورزي استان آذربايجان غربي با تاكيد بر خطر استفاده خوراكي از قارچهاي وحشي گفت: «با توجه به فصل رويش قارچهاي وحشي در طبيعت همزمان با آغاز بهار، مصرف اين نوع قارچها احتمال مسموميتهاي شديد را ميتواند به همراه داشته باشد.» اكبر كرامتي در گفتوگو با خبرنگار مهر هشدار داد: «از طريق ويژگيهاي ظاهري، بو و رنگ قارچ نميتوان بهطور قطعي سمي و غير سمي بودن آن را تشخيص داد و كوچكترين اشتباهي در تشخيص ممكن است منجر به مرگ يا آسيبهاي جدي به اعضاي بدن شود.