قانون كميسيون جديد انتخابات به تصويب رسيد
قدمهاي اوليه اصلاحات در عراق
ميثم سليماني
در حالي كه بسياري منتظر تعيين نخستوزير جديد در عراق هستند تا يك دوره انتقالي براي تغيير قوانين انتخابات و همچنين برگزاري يك انتخابات زودهنگام شكل بگيرد، روز پنجشنبه پارلمان عراق رسما پيشنويس قانون كميسيون عالي مستقل انتخابات را به تصويب رساند. اين را ميتوان به عنوان بخشي از تلاشهاي دولت و پارلمان عراق طي چند وقت اخير دانست تا از اين طريق بتوانند تظاهرات ضد دولتي كه از ماه اكتبر آغاز شده را تا حدودي آرام كنند. تظاهراتكنندگان خواستار اصلاحات جدي و اساسي در چارچوب قوانين داخلي عراق هستند. در يك كنفرانس مطبوعاتي كه محمد الحلبوسي رييس مجلس عراق برگزار كرد گفت: قانونگذاران پيشنويس كميسيون انتخابات را به تصويب رساندند كه يك شورا با 9 عضو است. وي در ادامه گفت: هفت نفر از كميسيونرها قاضي هستند كه براي اطمينان از شفافيت به صورت قرعه انتخاب ميشوند و دو نفر ديگر كه توسط شوراي مشورتي كشور انتخاب ميشوند وارد اين كميسيون خواهند شد. شوراي مشورتي عراق يك نهاد قضايي است كه بهطور اداري با وزارت دادگستري در ارتباط است كه در آن نمايندگان حقوقي حضور دارند و بيشتر جنبه مشورت در مسائل حقوقي دولت را برعهده دارند و اعضاي آن را نيز حقوقدانها تشكيل ميدهند.
به گفته حلبوسي قانونگذاران به نفع انحلال كميسيون فعلي انتخابات راي دادند و كارمندان نيز از كار خود كنار ميروند. حلبوسي در ادامه افزود: در حال ادامه بحث و گفتوگو براي راي دادن به قانون جديد انتخابات هستيم و قرار است قانونگذاران هفته آينده پس از پايان روند بحث و گفتوگو به آن راي دهند و در مورد متن نهايي اين قانون به توافق برسند.حال بايد ديد كه آيا تغيير قوانين انتخاباتي به آرام شدن خيابانهاي عراق كمكي خواهد كرد يا خير. اگرچه عادل عبدالمهدي نخستوزير كنوني از سمت خود كنارهگيري كرده است اما اكنون قانوني در حال به تصويب رسيدن است كه دولت پيش نويس آن را تنظيم و به مجلس ارايه داده است. گفتني است معترضين كميسيون پيشين انتخابات را نهادي فاسد و حزبي ميدانستند و معتقد بودند نمايندگان آن به نفع احزاب سياسي كار ميكنند. قانون جديد درصدد است تا يك كميسيون وابسته به قوه قضاييه عراق شكل بگيرد.
نخستوزير جديد؛ بدون مداخله خارجي
روز گذشته نماينده آيتالله سيستاني در خطبه مرجعيت نماز جمعه كربلا عنوان كرد كه نخستوزير جديد عراق بايد بدون هرگونه مداخله خارجي انتخاب شود. گفتني است هفته گذشته پس از آنكه آيتالله سيستاني به صورت تلويحي حمايت خود از عبدالمهدي را برداشت او اعلام كرد كه از سمت خود كنارهگيري ميكند. اكنون نيز آقاي سيستاني بر عدم مداخله خارجي براي تعيين نخستوزير جديد تاكيد كرده است. وي همچنين از رهبران سياسي خواست تا در انتخاب رييس جديد دولت از سياستهاي حزبي دست بردارند و تاكيد كرد كه هيچ مشكل با جايگزين كردن فردي بهجاي عبدالمهدي نخواهند داشت. نماينده آيتالله سيستاني همچنين در خطبه روز جمعه تاكيد كرد: ما اميدواريم كه رييس جديد دولت و اعضاي آن در مهلت مقرر انتخاب شوند. طبق قانون رييسجمهور 15 روز فرصت دارد تا نخستوزير جديد را به مجلس معرفي كند. البته واقعيت آن است كه رييسجمهور در اين زمينه يك نقش تشريفاتي دارد و بايد ابتدا احزاب و گروههاي سياسي حاضر در مجلس در اين خصوص تصميمگيري كنند زيرا براي تعيين نخستوزير در عراق اجماع مهمترين بخش آن است. با اين حال نماينده آيتالله سيستاني در سخنان خود تصريح كرد نهاد مذهبي شيعه در روند تشكيل دولت هيچ گونه دخالتي نخواهد داشت. عبدالمهدي پس از دوماه اعتراضات گسترده در عراق كه منجر به كشته شدن بيش از 400 معترض شد از سمت خود كنارهگيري كرد. آيتالله سيستاني در نماز جمعه روز گذشته در بيانيه خود تاكيدكرد: معترضان بايد به شكل مسالمت آميز به اعتراضات خود ادامه دهند زيرا احترام به نقش نيروهاي امنيتي بسيار ضروري است و بايد به حدي به شكل متراكم حضور پيدا كنند كه اجازه نفوذ خرابكاران به آنها داده نشود.
تظاهرات حمايت از مرجعيت در عراق
ساكنان بغداد روز گذشته براي دومين روز پياپي، تظاهراتي را در حمايت از مرجعيت ديني برگزار كردند. فارس به نقل از شبكه خبري الميادين گزارش داد كه تظاهراتكنندگان شعارهايي را در رد اقدامات تخريبي سر دادند و پرچمهاي امريكا و رژيم صهيونيستي را در ميدان التحرير به آتش كشيدند. به گزارش الميادين، نقطه آغاز تظاهرات از خيابانهاي «فلسطين»، «الحبيبيه» و «الشعب» به سمت ميدان التحرير بود و تظاهراتكنندگان پلاكاردهايي را در حمايت آيتالله سيد علي سيستاني مرجع عاليقدر شيعيان در دست داشتند و شعارهايي را در حمايت از وي سر دادند. در همين ارتباط، شيوخ عشاير استان كربلا اعلام كردند كه به توافق رسيدهاند، اجازه ندهند مردم ساير استانها از روز يكشنبه آتي، براي حفظ امنيت و ثبات اين شهر، وارد كربلا شوند. عشاير همچنين از سرويسهاي امنيتي خواستند تدابير امنيتي را عليه تمامي كساني اتخاذ كنند كه قصد دارند امنيت را بر هم بزنند و در مقابل، از معترضاني حمايت كنند كه به صورت مسالمتآميز خواستار مطالبات قانوني خود هستند.شبكه خبري «الفرات» عراق نيز از تظاهرات گسترده در ميدان التحرير واقع در مركز بغداد خبر داد و اعلام كرد كه تظاهراتكنندگان پرچمهاي عراق را در دست داشتند. به گزارش اين شبكه، تظاهراتكنندگان همچنين تاكيد كردند كه اين تظاهرات بايد به صورت مسالمتآميز برگزار شود و عليه افراد خرابكار و نفوذي است.
اصابت دو خمپاره به پايگاه بلد عراق
ارتش عراق روز گذشته اعلام كرد كه دو موشك كاتيوشا به پايگاه هوايي بلد در عراق اصابت كرده است. در بيانيه رسمي ارتش آمده است: موشكهاي كاتيوشا در پايگاه هوايي بلد در استان صلاح الدين فرود آمدند و هيچ گونه خسارتي را برجا نگذاشته است. اين پايگاه در 64 كيلومتري شمال بغداد قرار دارد كه شامل يك اسكادران هواپيماي F-16متعلق به ارتش عراق است و همچنين در آن سربازان عراقي و پيمانكاران دولتي نيز حضور دارند. بهطور رسمي هيچ گروهي مسووليت اين حمله را برعهده نگرفته است. گفتني است روز سهشنبه نيز 5 خمپاره به پايگاه عينالاسد اصابت كرد كه اصليترين محل استقرار نيروهاي امريكايي در عراق محسوب ميشود و در استان انبار قرار دارد.