رييسجمهوري در مذاكرات مشترك با نخستوزير ژاپن:
در راستاي منافع ملي از هيچ مذاكرهاي رويگردان نيستيم
رييسجمهوري صبح روز جمعه راهي توكيو شد تا در راستاي ديپلماسي شرقي گام بردارد. او به عنوان اولين مقام عاليرتبه جمهوري اسلامي و دومين نفر پس از سيدمحمد خاتمي به ژاپن رفته تا در اين ارتباطي كه همواره ابعاد اقتصادي آن پررنگتر بوده، وجهه سياسيتري پيدا كند.
حسن روحاني در بدو ورود به ژاپن مورد استقبال برخي مقامات و مسوولان اين كشور قرار گرفت. پس از آن آبه شينزو، نخستوزير ژاپن در كاخ نخستوزيري طي مراسمي رسما از حسن روحاني استقبال كرد. در اين مراسم ابتدا سرود ملي دو كشور نواخته شد و حسن روحاني و آبه شينزو از گارد احترام مستقر در جايگاه سان ديدند و پس از آن، اعضاي دو هيات به روساي دو كشور معرفي شدند. پس از مراسم استقبال رسمي، رييسجمهوري و نخستوزير ژاپن ملاقات خصوصي داشتند و در ادامه مذاكرات مشترك هيات عاليرتبه دو كشور برگزار شد و اين سفر يك روزه با دعوت ژاپن از مقامات ايراني با ضيافت شام پايان يافت. از آنجا كه آبه شينزو يكبار براي حلوفصل ماجراي برجام به ايران سفر كرده و با رهبري و رييسجمهوري ديداري در اين زمينه داشت، پيش از سفر رييسجمهوري به ژاپن نيز برخي تحليلگران و ناظران سياست خارجي از تعامل تهران-توكيو با محوريت «امريكا» سخن ميگفتند و اين سفر را در ادامه حضور شينزو به ايران توصيف ميكردند. با اين حال علي ربيعي، سخنگوي دولت در آخرين نشست خبري خود اينكه محوريت سفر روحاني گفتوگو در مورد مساله ايران و امريكاست را رد كرد. البته روحاني نيز در جريان مذاكرات مشترك با نخستوزير ژاپن بر تعامل ميان اين دو كشور تاكيد كرد اما از امنيت منطقه و صلحي جهاني نيز سخن گفت.
تحريمهاي امريكا تروريسم اقتصادي است
رييسجمهوري تاكيد كرد كه جمهوري اسلامي ايران همواره براي برقراري صلح و آرامش در منطقه و جهان با كمك و همكاري كشورهاي منطقه و همسايگان تلاش كرده و در همين راستا نامههايي نيز براي سران كشورهاي منطقه ارسال شده و البته در راستاي مسووليت خود در زمينه تامين امنيت منطقه نيز صلح هرمز را پيشنهاد داده است؛ چراكه ايران باور دارد «امنيت خليجفارس توسط كشورهاي بيگانه به هم ريخته است و براي امنيت منطقه بايد ريشه يكجانبهگرايي را بخشكانيم و به آنها فهمانيم بايد مسيري ديگر را دنبال كنند.»روحاني در ادامه به روابط خوب و ديرينه و 90 ساله ايران و ژاپن اشاره و در همين راستا بر ضرورت توسعه و تعميق روابط دوستانه ايران و ژاپن در تمامي زمينهها نيز تاكيد كرد و گفت: «دو كشور ميتوانند در حوزههاي مختلف اعم از انرژي، علم و فناوريهاي نوين، پزشكي، گردشگري، ورزشي، گمركي همچنين روابط صنعتي، اقتصادي و تجاري همكاريهاي خود را توسعه دهند.»او در بخش ديگري از صحبتهاي خود از تحريمهاي ظالمانه و غيرقانوني امريكا عليه ايران و خروج غيرمتعهدانه اين كشور از توافق بينالمللي برجام گفت كه «خروج يكجانبه امريكا از تفاهمنامههاي بينالمللي مثل برجام، امنيت و صلح در جهان را تهديد ميكند.» اين بخش از سخنان روحاني نشان داد مساله امريكا و برجام نيز در دستور كار دو هيات ايراني و ژاپني مذاكرهكننده قرار داشته و بخشي از آن منتشر شده است.رييسجمهوري بار ديگر تاكيد كرد كه همه كشورها بايد به قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل متعهد باشند و اذعان داشت: «تحريمهاي امريكا نوعي تروريسم اقتصادي تلقي ميشود و كشورهايي كه در راه مقابله با تروريسم فعاليت ميكنند بايد با اين كار امريكا نيز مقابله كنند.» بهگفته روحاني ايران همه تلاش خود را براي حفظ برجام در چارچوب تامين منافع خود انجام داده و خواهد داد و از طرفهاي ديگر در برجام نيز ميخواهيم به تعهدات خودشان عمل كنند، چراكه اين اقدام «رمز بقاي اين تعهد بينالمللي» خواهد بود و كشورها ميتوانند با پايبندي و عمل به تعهدات خود، «امريكا را به اصلاح اشتباهات و بازگشت به مسير درست و قانوني مجبور كنند.»«افزايش تبادلات اقتصادي در حوزه انرژي و افزايش صادرات و فروش نفت» از محورهاي مورد تاكيد رييسجمهوري در اين نشست بود؛ كما اينكه در دورهاي نيز حجم مبادلات در حوزه انرژي ميان ايران و ژاپن افزايش چشمگيري داشته است. روحاني همچنين با تاكيد بر اينكه كاهش مرحله به مرحله تعهدات برجامي از سوي ايران بعد از خروج امريكا از اين توافق و كوتاهي اروپاييها از عمل به تعهداتشان در چارچوب مفاد برجام بوده است، تصريح كرد: «معتقديم برجام يك الگوي موثر براي رسيدن به صلح و دوستي ميان همه كشورهاست.»
رييسجمهوري با اشاره به اينكه خروج امريكا از برجام و اعمال تحريمهاي بيسابقه اقتصادي عليه ملت ايران به سود هيچكس نبوده است، افزود: «بدعهدي امريكاييها نه تنها ضربه به يك توافق بزرگ بينالمللي بود، بلكه آسيب و ضربه به صلح و روابط سياسي دوستانه ميان كشورهاست.» البته در ادامه روحاني بر تلاش جمهوري اسلامي براي حفظ برجام و تامين امنيت و صلح و ثبات در منطقه و جهان نيز تاكيد كرد و گفت: «بهطور طبيعي در چارچوب منافع خود از هيچگونه مذاكره و توافقي در اين زمينه رويگردان نيستيم. طي اين سالها ايران ثابت كرده كه با منطق و گفتوگو منافع خود را تامين ميكند و هميشه معتقد بوده كه با منطق مذاكره و افق برد-برد ميتوان به توافقات موثر و پايدار رسيد.»رييسجمهوري همچنين گفت: «روش غيرقانوني امريكا در خروج غيرمتعهدانه از توافق برجام نشان داد كه اين اقدام ضربه به يك توافق بينالمللي و صلح و امنيت بود و در واقع نه براي امريكا و نه هيچ يك از طرفهاي برجام سودي نداشت و ثابت كرد كه تحريم سرنوشتي جز باخت – باخت براي هيچكس ندارد.»روحاني در پايان ابراز اميدواري كرد كه همه كشورها از جمله ژاپن براي حفظ برجام تلاش خود را انجام دهند.
تداوم تلاش ژاپن براي حفظ برجام
آبه شينزو، نخستوزير ژاپن نيز در نشست هياتهاي عاليرتبه ايران و ژاپن از نودمين سال روابط ايران و ژاپن ابراز خوشحالي كرد و رفت و آمد مسوولان دو كشور در سالهاي اخير را موجب تقويت بيش از پيش روابط تهران و توكيو دانست. نخستوزير ژاپن با تاكيد بر علاقهمندي كشورش بر گسترش روابط با ايران در همه عرصهها گفت: «مصمم هستيم همكاريهاي خود را با ايران به ويژه در زمينههاي كنسولي، فني و مديريت پزشكي، مديريت بحران و مقابله با زلزله توسعه دهيم.» آبه شينزو با اشاره به جايگاه بخشهاي خصوصي دو كشور در توسعه همكاريهاي مشترك گفت: «ما علاقهمنديم بخشهاي خصوصي دو كشور نيز در روند توسعه روابط مشترك اقتصادي فعالتر شوند.»
نخستوزير ژاپن همچنين در خلال سخنان خود از طرح صلح هرمز نيز استقبال كرد و تامين امنيت منطقه را براي همه كشورهايي كه به اين حوزه رفت و آمد دارند، بسيار مهم دانست. او همچنين بر حمايت پيوسته ژاپن از برجام تاكيد كرد كه تلاشهاي خود را در اين عرصه ادامه ميدهد و از شروع همكاري كشورش با 3 كشور اروپايي در اين زمينه خبر داد.