• ۱۴۰۳ شنبه ۱ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5681 -
  • ۱۴۰۲ چهارشنبه ۲۷ دي

تبيين بايدهاي امامت جمعه در ديدار ائمه جمعه سراسر كشور با رهبر انقلاب

حضور، خواست و اقدام مردم اصل اساسي در اسلام است

رهبر معظم انقلاب اسلامي صبح ديروز در ديدار ائمه جمعه سراسر كشور، «حضور، خواست و اقدام مردم» را يك اصل اساسي در اسلام خواندند و با تحسين وفاداري، صبوري، علاقه‌مندي، هوشمندي و فداكاري ملت ايران، گفتند: اين مردم حتي با ظواهر متفاوت، مومنند و دلشان با خداست و بايد به معناي واقعي كلمه قدر آنان را دانست و عميقا به آنها محبت ورزيد. ايشان همچنين ايستادگي و توكل مردم مظلوم غزه را باعث تحسين جهانيان، ترويج اسلام و توجه ملت‌ها به قرآن دانستند و فعاليت ملت يمن و دولت انصارالله را در دفاع از مردم غزه، مصداق بارز جهاد في سبيل‌الله خواندند.
حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در ابتداي اين ديدار، ماه رجب را از با فضيلت‌ترين ايام سال خواندند و آحاد مردم و مومنان را به استفاده هرچه بيشتر از اين نعمت بزرگ الهي و ادعيه خوش‌مضمون آن و توسل و انابه و استغفار توصيه كردند. رهبر انقلاب اسلامي امامت جمعه را جزو سخت‌ترين كارها دانستند؛ چرا كه امامِ فريضه الهي نماز جمعه، هم بايد به حضرت حق متوجه باشد و رضايت او را هدف قرار دهد و هم منافع مردم و رضايت آنان را در نظر بگيرد. ايشان توجه به مردم در فريضه نماز جمعه را نشانه‌اي از جايگاه اساسي مردم در اسلام و نقش بسيار برجسته آنان در حيات و تحرك اسلامي برشمردند و افزودند: نقش‌آفريني و حق مردم در نظام اسلامي به‌گونه‌اي است كه به فرموده اميرمومنان(ع) اگر مردم نخواهند و نيايند، تكليف از شخصِ صاحب حقي مانند ايشان هم ساقط است؛ اما اگر مردم خواستند، پذيرش مسووليت بر او واجب مي‌شود. 
رهبر انقلاب با استناد به آيه‌اي از قرآن كريم درباره ياري كردن پيامبر (ص)، افزودند: خداوند دست ياري مومنان را در رديف نصرت و كمك خود به پيامبر بيان مي‌كند و اين نشان مي‌دهد كه هركس در هر رتبه‌‌اي و درجه‌اي، در انجام دادن وظايف به كمك مردم نيازمند است.
 ايشان با اشاره به وظايف متفاوت مسوولان و اشخاص موثر در جامعه براي جذب و به‌ صحنه ‌آوردن مردم، گفتند: حكمت الهي نماز جمعه، تامين اصل حضور مردم و ارتقا و گسترش اين حضور است؛ به همين علت، امام جمعه موظف است در خطبه‌ها با نمازگزاران حرف بزند و به آنها فكر و راه و برنامه ارايه كند.
 حضرت آيت‌الله خامنه‌اي، موعظه در معناي وسيع اين كلمه را محور اساسي خطبه‌هاي نماز دانستند و افزودند: موعظه فقط مختص مسائل معنوي و اخلاقي نيست بلكه زمينه‌هاي سياسي و اجتماعي را هم شامل مي‌شود. ايشان آگاه كردن مردم از «قضاياي داخلي و جهاني، توطئه‌ها و نقشه‌هاي دشمن و نيازها و واقعيات جامعه» را جزو الزامات محتوايي خطبه‌ها برشمردند و در بيان مصاديقي از موعظه‌هاي اجتماعي گفتند: ضرورت افزايش جمعيت و تقويت نيروي انساني كشور، تبيين مساله ازدواج در سن مناسب و تشريح ضرورت پرهيز از اسرافِ حقيقتا زيان‌آور در موارد متعدد از جمله زمينه‌هايي است كه نياز به موعظه اجتماعي دارد. رهبر انقلاب مواعظ اخلاقي را هم بسيار ضروري و موجب لطافت روحي برشمردند و در جمع‌بندي اين بخش از سخنان‌شان گفتند: هدف خطبه‌ها و موعظه‌هاي سياسي، اجتماعي و اخلاقي غني‌سازي فكري مخاطبان است تا ذهن آنها درباره مسائل و راه‌حل‌هاي زندگي فردي و اجتماعي تقويت شود. 
رهبر انقلاب در ادامه بيان الزامات خطبه‌هاي نمازجمعه، مساله «نيازسنجي و مخاطب‌شناسي» را مورد تأكيد قرار دادند و گفتند: مخاطبان نمازجمعه طيفي از زن و مرد و پير و جوان با سطح سواد و آگاهي مختلف هستند و هنر امام‌جمعه بيان مطالبي است كه هر كدام از مخاطبان، بتوانند از آن بهره خود را داشته باشند. ايشان با اشاره به قرار داشتن ذهن جوانانِ امروز در معرض انبوه ورودي‌ها و سخنان متفاوت، شناخت مسائل ذهني آنان را لازمه پاسخگويي درست به نيازها دانستند و افزودند: براي نيازسنجي و شناخت صحيح ذهن مخاطب، معاشرت با مردم و مردمي بودن امام‌جمعه ضروري است.
 حضرت آيت‌الله خامنه‌اي، مطالعه و انس با قرآن و حديث و كتاب‌هاي معارفي را ضرورتي مهم براي غنابخشي به خطبه‌هاي نمازجمعه و پاسخ صحيح به نيازهاي مخاطبان خواندند و گفتند: يك ضرورت ديگر براي ايفاي ماموريت مهم امامت جمعه، دلسوزي و محبت ورزيدن به مردم است. ايشان در تبيين ويژگي‌هاي بي‌نظير مردم ايران به عنوان مردمي عميقاً دوست‌داشتني، گفتند: مردم ما مردمي بسيار خوب و مومن هستند و حتي كساني كه به برخي ظواهر ملتزم عملي نيستند، دلشان با خدا و معاني و مفاهيم معنوي است؛ ضمن اينكه ملتزم نبودن در عمل به نوعي در برخي رفتارهاي همه ما وجود دارد. رهبر انقلاب، وفاداري و آمادگي براي حضور در ميدان‌هاي گوناگون دفاع از ايران و نظام اسلامي در مقابل انواع تهاجم تبليغاتي، عملي، سياسي و اقتصادي بدخواهان را ديگر ويژگي ممتاز مردم خواندند و خاطرنشان كردند: مردم ما در هر موقعيتي كه كشور و انقلاب نياز به دفاع داشته است با به خيابان آمدن، صبر، شعار و حمايت و حتي با رفتن به ميدان جنگ، وفاداري خود را نشان داده‌اند و به همين علت امام بزرگوار قاطعانه مي‌فرمود ايمان مردم ما بهتر از ايمان مردم صدر اسلام است. ايشان افزودند: به معني واقعي بايد قدردان مردم مومن، علاقه‌مند، وفادار و هوشمند ايران باشيم و آنها را عميقا دوست بداريم؛ ضمن اينكه محبت به مردم همچون اكسيري است كه باعث اثرگذاري حرف شما در دل مردم خواهد شد. حضرت آيت‌الله خامنه‌اي، دعوت به تقوا در خطبه‌هاي نمازجمعه را محدود به مسائل فردي ندانستند و گفتند: در قرآن به تعاون و همكاري در كار خير و تقوا سفارش شده است؛ بنابراين تقوا يك امر اجتماعي هم هست. ايشان با تأكيد بر اينكه اسلام، ديني سياسي است و همه مسلمانان بايد در صحنه سياست حضور داشته باشند، افزودند: البته ميدان سياست ميداني لغزنده است و براي جلوگيري از لغزش‌ها، مجهز شدن به «تقواي سياسي، خويشتنداري و چشم باز» ضروري است كه در اين صورت جنگ رواني دشمن هم بي‌اثر مي‌شود.
رهبر انقلاب، ملامت و سرزنش‌گري در مقابل هر حرف يا كار خوب را از نمونه‌هاي جنگ رواني دشمن دانستند و گفتند: بنا به دستور قرآن از سرزنش‌ها نبايد ترسيد. حضرت آيت‌الله خامنه‌اي، تشويق آحاد مردم به حضور در ميدان‌هاي مختلف سياسي و اجتماعي را در خطبه‌هاي نمازجمعه ضروري خواندند و افزودند: تشويق مردم به كارهاي خير اجتماعي مانند مشاركت در ساخت مدرسه و بيمارستان و كمك به آزادي زندانيان نيازمند يا تشويق به حضور در ميدان سياسي مانند انتخابات، كاري لازم است. ايشان حضور در انتخابات را هم وظيفه و هم حقّ مردم دانستند و گفتند: حضور مردم در انتخابات به معناي حقيقي كلمه لازم است؛ البته انتخابات صرفاً تكليف نيست بلكه حق مردم است كه بتوانند قانون‌گذاران، مجريان قانون يا اعضاي مجلس خبرگان را انتخاب كنند. 
رهبر انقلاب با تأكيد بر اينكه جهاد تبيين در تشويق مردم به حضور در صحنه موثر است، صرف دعوت زباني را كافي ندانستند و افزودند: عمل، روي خوش، زبان پاسخگو و حضور در جمع‌هاي گوناگون مردم به خصوص جمع‌هاي جوانان ضروري است. حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در بخش پاياني سخنانشان، با تأكيد بر اينكه امروز دست خدا در مساله بين‌المللي غزه قابل مشاهده و نمايان است، گفتند: مردم مظلوم و مقتدر غزه توانستند دنيا را تحت‌تأثير مبارزات خود قرار دهند و امروز دنيا به اين مردم و مبارزان و گروه مقاومت آنها به چشم قهرمان نگاه مي‌كند. ايشان برجسته شدن مظلوميت و در عين حال پيروزي مردم غزه در چشم جهانيان را از آثار و بركات صبر و توكل آنان خواندند و افزودند: در مقابل، امروز كسي در دنيا قائل به پيروزي رژيم غاصب و خبيث صهيونيستي در جنگ نيست و در نظر آحاد مردم دنيا و سياسيون، اين رژيم، موجودي ظالم، بي‌رحم‌، گرگ خونخوار و شكست‌خورده و متلاشي است. رهبر انقلاب با تأكيد بر اينكه مردم غزه با ايستادگي خود اسلام را در چشم انسان‌هاي جست‌وجوگر عالم، ترويج و قرآن را محبوب كردند، از خداوند سربلندي روزافزون مبارزان جبهه مقاومت به خصوص مردم و مبارزين غزه را مسألت كردند. ايشان همچنين با تمجيد و تحسين كار بزرگ ملت يمن و دولت انصارالله در پشتيباني از مردم غزه، خاطرنشان كردند: يمني‌ها به مجاري حياتي رژيم صهيونيستي ضربه وارد كردند و از تهديد امريكا نترسيدند چرا كه انسانِ خداترس از غيرِ خدا نمي‌ترسد و اين كار آنها حقاً و انصافاً مصداق جهاد في سبيل‌الله است. حضرت آيت‌الله خامنه‌اي ابراز اميدواري كردند: به اذن پروردگار اين مجاهدت‌ها، مقاومت‌ها و فعاليت‌ها تا پيروزي ادامه پيدا كند و خداوند نصرت و ياري خود را شامل همه كساني نمايد كه در راه مورد رضايت او حركت مي‌كنند. پيش از بيانات رهبر انقلاب، حجت‌الاسلام حاج علي‌اكبري رييس شوراي سياست‌گذاري ائمه جمعه به بيان گزارشي از بيست‌وششمين اجلاس ائمه سراسر كشور با حضور قريب به ۹۰۰ امام جمعه پرداخت.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها