چند پرسش از پزشکان و داروشناسان محترم
محسن آزموده
نیما دو روز پیش می گفت، مادربزرگ هشتاد و سه سالهاش را برای تزریق دوز دوم واکسن کرونا به درمانگاه برده اند. آنجا پس از یک ساعت و نیم صف، از بلندگو گفته اند کسانی که برای تزریق دوز دوم ایستادهاند، منتظر نمانند و بروند. یک ماه دیگر تزریق دوز دوم صورت میگیرد. این درحالی است که طبق قرار قبلی موعد تزریق دوز دوم همان روز بوده.
همکارم هم تعریف میکرد در مسیر سرکار در رادیو جوان به نقل از معاون وزیر بهداشت شنیده که به مردم توصیه کرده لزومی ندارد برای دوز دوم، همان واکسنی را تزریق کنند که برای دوز اول زدهاند، یعنی برای مثال اگر در دوز اول واکسن سینوفارم تزریق کردهاند، برای دوز دوم میتوانند واکسن برکت تزریق کنند. با این استدلال که وقتی مثلا ما به استامینوفن نیاز داریم، به «مارک» و شرکت تولید کننده آن دقت نمیکنیم و معمولا به هر داروخانهای سر راهمان مراجعه و آن را تهیه میکنیم. العهده علی الراوی.
قدیمیها میگفتند، ندانستن عیب نیست، نپرسیدن عیب است! نگارنده آشنایی چندانی با پزشکی و زیستشناسی و داروشناسی و علمالابدان ندارد. مثل همه دیپلمهای ریاضی، در دورههای ابتدایی و متوسطه مطالب مختصر و فراری در این زمینهها خوانده که تقریبا همه را فراموش کرده. با این بضاعت مزجات حق اظهار لحیه درباره ماجرای مادربزرگ نیما و نظرات مشعشع معاون وزیر ندارد، اگرچه با همین عقل متوسط میتواند حدس بزند که بین واکسن کرونا و فرمول انواع متفاوت آن با قرص استامینوفن تفاوت هست. در مورد ماجرای تاخیر یک ماهه هم تنها به یاد داروهایی میافتم که پزشکان تاکید میکنند، باید سر وقت استفاده شود، در غیر این صورت نه تنها مفید نیست، بلکه گاهی آسیبهایی را هم به همراه دارد.
اینک و با این مقدمه، دو مجموعه پرسش از پزشکان محترم و داروشناسان حاذق و صاحبنظر دارم که فکر میکنم پاسخ آنها، دغدغه ذهنی جمع کثیری از مردم است.
درمورد ماجرای نخست، یعنی قضیه نیما، آیا واقعا برای عزیزانمان مشکلی پیش نمیآید، اگر سر موعد مقرر یا در حوالی آن دوز دوم را تزریق نکنند؟ آیا آن تاریخ برای تزریق دوز دوم همینطور الکی یا برای نظم و مقررات معین شده یا علت و دلیل پزشکی خاصی هم داشته؟
آیا یک ماه پس و پیش شدن تزریق دوز دوم، باعث از بین رفتن اثر دوز اول و در نتیجه به فنا رفتن همه مرارتهایی که افراد برای تزریق دوز دوم کشیدهاند، نمیشود؟ آیا این تاخیر ضرر و آسیبی به افراد نمیرساند؟
مجموعه پرسشهای دوم به ادعای مطرح شده در رادیو جوان باز میگردد.
آیا واقعا واکسن با واکسن فرق نمیکند؟ آیا میشود کسی اول سینوفارم بزند و بعد برکت؟ آیا این امر خطری در بر ندارد؟ آیا سازوکار مقابله با ویروس در واکسنهای مختلف یکی است؟ این امر در مورد واکسنهای کروناست یا در مورد داروها و واکسنهای سایر بیماریها نیز چنین است؟ خواهش من و بلکه جمع کثیری از خوانندگان از پزشکان و داروشناسان محترم این است که این پرسشها را با زبانی ساده و روان و صد البته مستدل و قانعکننده پاسخ دهند. سپاسگزارم.