دعوا براي يك مشت راي
طيف قاليباف و جبهه پايداري يكديگر را به سياسيكاري درباره طرح عفاف و حجاب متهم كردند
محمدحسن نجمي
دعواهايشان ديگر علني شده است؛ هر طرف، سمت مقابل را متهم به سياسيكاري و بازي انتخاباتي ميكند؛ آنها هر دو نگران انتخابات پايان سال هستند؛ هم نزديكان به جبهه پايداري و هم طيف نزديك به محمدباقر قاليباف.
چندين روز است كه هر دو طيف با شمشيرهايي آخته و بدون طعنه و كنايه، مستقيما طرف مقابل را هدف قرار ميدهند. دعواي آنها ظاهرا بر سر طرح عفاف و حجاب است؛ اما وقتي بين سطور حملات رسانهايشان به ديگري خوانده شود، مشخص ميشود كه هدف غايي، جز انتخابات پايان سال نيست؛ البته اين دو طيف كه هر دو در مجلس انقلابي حاضر هستند، احتمالا خودشان را براي نبرد خرداد ماه نيز آماده ميكنند؛ نبردي كه تكليف صاحبان صندليهاي هيات رييسه و مهمتر از آنها، صندلي رياست را مشخص ميكند. از هنگامه روي كار آمدن مجلس انقلابي زمان انتخابات هيات رييسه مجلس كه ميرسد، پايداريچيها يا نزديكان به آنها فعال ميشوند و در فضاي رسانهاي قاليباف را هدف قرار ميدهند؛ يك سال دستكاري بودجه را مطرح ميكنند و با آن قاليباف را گوشه رينگ مياندازند؛ يك سال هم ماجراي سيسموني گيت و سفر خانواده رييس مجلس به استانبول براي خريد سيسموني را منتشر ميكنند. البته كه قاليباف هر دو سال توانست از هر دو ماجرا، بگريزد. در قضيه دستكاري بودجه، ماجرا به نحوي جمع شد و نماينده اعلامكننده گفت كه موضوع حل شده است! اما سال بعد تاثير چشمگيري روي راي قاليباف گذاشت؛ او از 230 راي خرداد 1400، به 194 راي در سال 1401 سقوط كرد كه براي طيف قاليباف كه مجلسشان مجلس نماينده اوليهاست، نشانه خطرناكي ميتواند باشد.
دعواي بزرگتر؛ بازي بزرگتر
اينبار اما ماجرا بسيار بزرگتر از قبليهاست و در مقابل بازي نيز بزرگتر؛ هر چند خرداد ماه امسال هم آخرين انتخابات هيات رييسه مجلس يازدهم برگزار ميشود، اما بازي بزرگتر آخر سال است و رايگيري براي مجلس دوازدهم.
دعواي اينبار بر سر عفاف و حجاب است؛ پايداريچيها هوشمندانه قاليباف را در اين تله انداختهاند. آنها دست بر نقطهاي گذاشتهاند كه قاليباف اگر به خواست آنها عمل كند، ميان بخشي از بدنه اجتماعي حاميانش دچار مشكل ميشود؛ اگر هم به خواست آنها عمل نكند، با بخش ديگري از بدنه اجتماعياش دچار مشكل ميشود.
دعواي قاليبافيها و پايداريچيها اينبار سنگينتر از قبل است؛ در جديدترين تحول در اين تنش، مجتبي توانگر نامهاي ديگر منتشر كرده و اينبار تندتر و سختتر از قبل مستقيما جبهه پايداري را هدف قرار داده است.
حمله مجدد زبان منفصل قاليباف به آقاتهراني
علاوه بر جبهه پايداري، مرتضي آقاتهراني هم مورد حمله مجتبي توانگر نماينده نزديك به قاليباف يا به نوعي زبان منفصل رييس مجلس قرار گرفته است؛ او آقاتهراني را مسبب وضع موجود دانسته است: «اگر امكان استيضاح نماينده مجلس بود، اينجانب حتما آقاي آقاتهراني را به عنوان يكي از مقصران وضع موجود، استيضاح ميكردم تا افراد نتوانند با عوض كردن زمين بازي و انگشت اتهام گرفتن روي ديگران، فرار به جلو كنند و خود را از مهلكه پاسخگويي برهانند. گروه پايداري كه در مجالس گذشته اكثريت كميسيون فرهنگي مجلس را دراختيار داشته است امروز بايد به نيروهاي متدين و انقلابي، پاسخگو باشد و نه طلبكار.»اين نماينده نزديك به قاليباف اين طيف را «سوپر انقلابي» ناميده كه قصد دارند افراد بدون حجاب را از «خدمات اجتماعي» محروم كنند و شعار «مرگ بر بيحجاب» را شعاري تكفيري خوانده است: «مطرح كردن بعضي شعارهاي تكفيري نظير مرگ بر بيحجاب و چنين نفرتپراكنيهايي چه تناسبي با ادبيات و بينش رهبر فرزانه در مواجهه با يك پديده فرهنگي دارد؟ درحالي كه مساله اين است كه اين حرام شرعي و سياسي چگونه بايد در جامعه اسلامي رعايت شود؟»
براي راي حرام!
او از جرياني «خطرناك پيش از انتخابات پيشرو» صحبت كرده كه به اعتقاد توانگر به دنبال «بازي راي حرام» هستند.
او گفته «اسم رمز شروع اين عمليات نيز عبارتهايي از قبيل «دفاع از ارزشها» «مواضع وسط لحافي»، «مواضع صورتي» و امثالهم است. موضوع چندان پيچيده نيست فقط كافي است به آن فكر كنيم. چه كسي از اينكه مردم در انتخابات شركت كنند، بيشترين ضرر را ميكند؟ بهترين راه براي رسيدن به اينكه هم كاهش مشاركت درست كني و هم بين رايدهندگانِ باقي مانده، صاحب راي شوي، چيست؟ اينكه با اسم ارزشها و دين دو قطبي درست كني كه نظام را در برابر مردم تصوير كند و مردم را از سر نارضايتي از حضور در سرصندوقها دور كني و همزمان خود را دلسوز ارزشها نشان دهي. در اين مسير همچنان به همه برچسب بزني كه مارپيچ سكوت درست شود و كسي از نيروهاي انقلابي جرات نكند، ادبياتي توليد كند كه ارزشهاي دين و انقلاب بايد با شيوه عقلاني و موثر پيگيري شود.»
به دنبال راي حرام!
او افزوده «خيلي ساده معلوم ميشود كساني دنبال راي حرام هستند كه به جاي پاسخگويي در برابر وظايفي كه به عهده داشتند، خلاف تدبير رهبر حكيم انقلاب با دوقطبيسازي با نام ارزشها، دنبال مشاركت حداقلي و پيروزي در انتخابات هستند.» توانگر گفته «اين مساله پروژهاي است كه فقط درباره حجاب و عفاف صورت نگرفته است.» او پايداريچيها را «گروهي اقليت» خوانده كه ردپاي آنها در تخريب مجلس «روشن» است. اين نماينده نزديك به قاليباف ناكارآمدي مجلس را بر گردن اين گروه انداخته و تاكيد كرده «اگر در بخشهايي از مجلس، ناكارآمدي مشاهده ميشود ناشي از عملكرد اين اقليت پرمدعاست.»
حمله رجانيوز به قاليبافيها: وسط لحافيد!
اين نامه توانگر، واكنشي است به مطلب وبسايت رجانيوز نزديك به پايداري كه در آن نامه قبلي توانگر خطاب به صديقي و آقاتهراني را «بيادبانه» و «توهينآميز» خوانده است. رجانيوز توانگر را به تلاش براي «دو قطبي انحرافي» متهم كرده: «مساله حجاب» در برابر «مساله معيشت».
اين وبسايت تندرو در ادامه با دفاع از آقاتهراني نوشته كه او به دنبال «راي حرام» نيست و «اتفاقا افرادي همچون او با سكوت منفعلانه خود يا موضعگيريهاي «وسط لحافي» به دنبال كسب راي حرام بخشي از طبقه متوسط هستند. البته تجربه و سنت الهي نشان داده است هيچگاه با بسط منكر نميتوان عزت الهي به دست آورد!» در پايان هم از مخاطب پرسيده «برنامه نواصولگرايان براي «مساله حجاب» چيست؟ رها كردن معروف الهي و كمك كردن به منكر با سكوت خود براي راي حرام بخشي از طبقه متوسط در انتخابات پيشروي مجلس؟»
دعوا از كجا شروع شد؟
پيش از اين توانگر در نامهاي به كاظم صديقي رييس ستاد امر به معروف و مرتضي آقاتهراني رييس كميسيون فرهنگي مجلس، به تندي از آنها انتقاد كرده بود. اين انتقاد در پاسخ به اظهارات اين دو بود كه قاليباف را متهم به توقف طرح عفاف و حجاب كرده بودند. هر چند قاليباف و برخي نمايندگان نزديك به او، توقف طرح عفاف و حجاب مجلس از سوي رييس مجلس را رد كرده بودند، اما باز هم احمدحسين فلاحي نماينده همدان، تاكيد كرده كه «طرح عفاف و حجاب مجلس توسط رييس مجلس متوقف شد و منتظر ارايه لايحه از قواي ديگر هستند.» در اين ميان آنچه مشخص نشد، نتيجه كار است؛ طرح عفاف و حجابي كه نمايندگان تندروي مجلس از آن صحبت ميكنند، نميتواند به آرامش جامعه كمكي كند؛ طرحي كه در آن جريمههاي سنگين مالي و محروميت خدمات اجتماعي ديده شده است.
قاليباف در منگنه!
از سوي ديگر قاليباف هم در منگنه قرار گرفته است؛ از يكسو قشر هوادار يا نزديك به تفكرات پايداري و از سوي ديگر اصولگرايان معتدل و همسو با قاليباف. او ميخواهد دل همه را به دست بياورد؛ امري كه به نظر ميرسد امكانپذير نباشد. دليل اين دعوا هم مشخص است؛ طيف محافظهكار تقريبا از عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات اطمينان يافته است؛ بنا بر اين، آنها براي به دست آوردن راي از همان بخش حاضر در انتخابات كه بدنه اجتماعي اصولگرايان و محافظهكاران باشد، هستند. اگر الگوي مشاركت، الگويي مشابه با انتخابات مجلس يازدهم باشد، بيش از نيمي از واجدين شرايط پاي صندوق نميروند و رقابت، رقابتي درون گروهي براي محافظهكاران خواهد بود.