گزارش نخستین همایش شورای هماهنگی روابط عمومی دستگاههای اجرایی کشور در دولت چهاردهم
باور به گفتمان وفاق
محمدرضا عارف : آمدهایم که هنر خود را در امکانات کم و ایجاد فضای تعاملی و صمیمی بین مردم و دولت نشان دهیم
همايش شوراي هماهنگي روابط عمومي دستگاههاي اجرايي كشور در دولت چهاردهم برگزار شد. به گزارش پاد، نخستين همايش شوراي هماهنگي روابط عمومي دستگاههاي اجرايي كشور در دولت چهاردهم صبح ديروز، با حضور محمدرضا عارف معاون اول رييسجمهور، الياس حضرتي رييس شوراي اطلاعرساني دولت، سخنگوي دولت، وزير ميراث فرهنگي و گردشگري، محمد گلزاري دبير شوراي اطلاعرساني دولت، وزير كار و... در سالن اجلاس سران آغاز شد. همايشي كه حاضران در آن تلاش كردند تصويري از گفتمان دولت و مكانيسم انتقال به جامعه هدف را تبيين كنند.
عارف: روابط عموميها زبان گوياي دولت باشند
معاون اول رييسجمهور با تاكيد بر اينكه راهبرد دولت در انتخاب مديران و كارشناسان شايستهسالاري است، خاطرنشان كرد: تبعيض مثبت يك ضرورت است و با وجود اينكه ۵۲درصد فارغالتحصيلان دانشگاهي از بانوان هستند اما جايگاهي در مديريت مياني ندارند و همچنين اقوام نيز كه مزيت و فرصتي براي نظام و كشور ميباشند اما به گونهاي عمل شد كه تهديد شوند و بايد از اقوام به عنوان يك فرصت بهره گرفت و اقدامات دولت چهاردهم در چند استان و بهرهگيري از ظرفيت اقوام بازتابهاي بسيار خوبي با كمترين هزينه باشد. به گزارش پاد، معاون اول رييسجمهور با تاكيد بر اينكه دولت «وفاق ملي» را به عنوان يك باور و نه شعار نمايندگي ميكند، تصريح كرد: مسووليت روابط عموميها باتوجه به رويكرد وفاق ملي بسيار سنگينتر است و مردم همين وفاق را از دستگاهها مطالبه ميكنند. محمدرضا عارف در نخستين همايش شوراي هماهنگي روابط عمومي دستگاههاي اجرايي كشور در دولت وفاق ملي با اشاره به اينكه در دولتي هستيم كه شعار وفاق ملي برآمده از تفكر رييسجمهور اين جريان است كه ريشه در اعتقادات و باورهاي او دارد، گفت: امروز از شعار وفاق ملي پاسخ گرفتيم و اين موضوع را در بين نهادهاي مختلف حس ميكنيم و اين در حالي است كه در گذشته زماني كه گرهاي در امور به وجود ميآمد آن گره را كور ميكرديم و سپس از ديگران ميخواستيم كه اين گره را باز كنند. معاون اول رييسجمهور افزود: ويژگي وفاق ملي اين است كه گره را در شرايط ساده باز كند و به دليل اينكه به دنبال سهمخواهي نيستيم از نتيجه اقدامات براي مردم و كشور استقبال خوبي شده است. معاون اول رييسجمهور ادامه داد: بايد در ناترازيها دولت را به چالش بكشانيد كه آيا تنها در شهريور سال جاري با ناترازيهاي آب و برق و گاز روبهرو بوديم يا محصول گذشته است؟ در آينده نيز با بحران جدي آب روبهرو خواهيم بود كه بايد روابط عموميها در اين زمينه كمك كنند تا چه اقداماتي براي حل اين ناترازي مهم اتخاذ كرد. وي با اشاره به اينكه بايد براي جامعه پاسخ ميداديم كه علت نوسانات اخير در روزهاي گذشته چيست، به تجربه موفق دولت اصلاحات در زمينه ارز اشاره كرد و گفت: تجربه موفق تك نرخي كردن ارز به سلامت اقتصادي و حذف رانت منجر ميشود، چراكه در سبد خريد مردم ارز آزاد به جز كالاهاي اساسي محاسبه ميشود و اگر توليدكننده و واردكننده ارز ديگري دريافت ميكند مابهالتفاوت آن به مردم داده نميشود و تجربه موفق تك نرخي كردن ارز در دولت اصلاحات با چندين سال پس از اتمام آن دولت دنبال ميشد. عارف تصريح كرد: در سياست جديد اقتصادي دولت در تك نرخي كردن ارز راهبرد درستي بود اما مشكل در زمان اجرا به وجود آمد و جهش در ارز نيمايي در بازار غيررسمي ارز اثر ميگذارد.
بايد اميد و اعتماد بيافرينيم
الياس حضرتي، رييس شوراي اطلاعرساني دولت نيز در اين همايش با اشاره به ضرورت شكل دهي به كانونهاي اميد و اعتماد در جامعه گفت: در زمانهاي كه جريانات خارج از كشور به دنبال تزريق يأس و نااميدي به مردم هستند و برخي دوستان رقيب نيز در اين پازل طراحي شده بازي ميكنند، ما بايد در جامعه اعتمادآفريني و اميدآفريني كنيم. حضرتي ادامه داد: تدبير رهبر معظم انقلاب و مردم اين بود كه راهحلي پيدا كنند و قدمي را در جهت حل اين چالش بردارند. انتخابات چهاردهم قدمي بود و مردم، شخصي را انتخاب كردند كه نگاه و نگرشش دواي درد بياعتمادي و نااميدي بود. زندگي و سلامت آقاي دكتر پزشكيان، مردم را به صحنه آورد و انتخابات خوبي نيز برگزار شد. رييس شوراي اطلاعرساني دولت گفت: در حال حاضر بزرگترين پروژه جمهوري اسلامي ايران و ماموريت روابط عموميهاي دستگاه اجرايي ايجاد اعتماد و انسجام اجتماعي است. حضرتي گفت: جامعه ايران آگاه است، اما منتقد و معترض نيز هست. بايد برخي اوقات بگوييم اجازه بدهيد مسائلي كه درگذشته وجود داشته حل شود؛ در حال حاضر ماموريت سنگيني برعهده روابط عمومي است.
روابط عموميها به افزايش سرمايه اجتماعي كمك كنند
در ادامه اين همايش سخنگوي دولت اظهار كرد: اسم اين دولت، دولت وفاق است پس بايد همه با هم به سمت افزايش سرمايه اجتماعي حركت كنيم. اين دولت اگر بتواند سرمايه اجتماعي را افزايش بدهد يقينا از عهده چالشهاي بيروني بر خواهد آمد. وي افزود: با تمام چالشهايي كه در شغل روابط عمومي وجود دارد اما سعي كنيد خبر خوب به مردم بدهيد تا بتوانيم حال مردم را خوب كنيم. به هر حال امروز به اندازه كافي فضاي اقتصادي، فضاي اجتماعي، فضاي ناآراميهايي كه وجود دارد براي مردم نگرانكننده هست و فضايي كه ما به جهت ناترازيهاي انرژي با آن مواجه هستيم نگرانيهايي را ايجاد كرده است، واقعيت اين است كه مردم تحت فشار هستند، پس هر قدر ما بتوانيم خبر خوب توليد كنيم البته نه خبر دروغ و اين خوب را به گوش مردم برسانيم، درست عمل كردهايم. مهاجراني افزود: مطمئن هستم كه با همافزايي خوبي كه بين اركان اطلاعرساني دولت وجود دارد، شاهد افزايش سرمايه اجتماعي جامعه خواهيم بود. البته اين مهم فقط به دست روابط عموميها ميسر نيست ولي روابط بازيگران قضيه مهم است. امروز طبيعتا سرمايه اجتماعي از شام شب براي ما واجبتر است. دوستان خبر خوب را حتي به اندازه كوچك به اطلاع مردم برسانيم و در اين مسير حتما از ظرفيت همه رسانهها استفاده ميكنيم.
نگرش مديران به روابط عمومي تا نقطه مطلوب فاصله دارد
دبير شوراي اطلاعرساني دولت گفت: نگرش مديران به حوزه افكار عمومي و روابط عمومي، ارتباطات و اطلاعرساني هر چند ارتقا يافته است اما تا نقطه مطلوب فاصله دارد. محمد گلزاري با تاكيد بر اينكه حكمراني و مديريت در جامعه شبكهاي و رسانهاي امروز بدون تكيه بر اقناع افكار عمومي شدني نيست، اظهار داشت: يكي از كلان پروژهها يا حتي ميتوان گفت مهمترين پروژه و دليل آمدن آقاي دكتر پزشكيان به عرصه رقابت انتخاباتي و درنهايت رياستجمهوري بازگشت اعتماد عمومي به جامعه بوده است. وي افزود: همه مديران و دولتمردان بايد بدانند كه بدون تكيه به اقناع افكار عمومي اعتماد حاصل نميشود. اعتماد امري ساختني است و آغاز اين راه صداقت با مردم است، وقتي مردم به ما اعتماد كنند پيامهاي ما را ميپذيرند. دبير شوراي اطلاعرساني دولت با بيان اينكه بدون اعتماد هيچ سياست اطلاعرساني موفق نخواهد بود، گفت: براي جلب اعتماد و اقناع افكار عمومي قوه مجريه دو بال دارد؛ يكي شبكه ارتباطي و ديگري شبكه اطلاعرساني و هدف اين شبكهها در واحدهاي روابط عمومي دستگاههاي اجرايي در سطوح ملي و تابعه وابسته متجلي شده است. گلزاري افزود: روابط عموميها بايد در هسته اصلي تصميمسازي دستگاهها باشند. روابط عمومي موضوعي است كه در آن نميتوان تصميمي را بدون بررسي ابعاد ارتباطي و اطلاعرساني آن و بدون حضور متولي اصلي آن اتخاذ كرد سپس از روابط عمومي انتظار داشت تاثير موضوع را مديريت كنند.