عذرخواهي وزير علوم و استعفاي مدير كوي دانشگاه تهران در پي قتل «اميرمحمد خالقي»
مرهم دولت بر زخم دانشگاه
پزشکیان : از ورود نیروهای خودسر به دانشگاه تهران جلوگیری شود
گروه سياسي/ 25سال پس از رخدادهاي تلخ 18تير 78، يكبار ديگر ترجيعبند «كوي دانشگاه» در راس اخبار كشور قرار گرفت. از رييسجمهور و وزير علوم و مسوولان دانشگاه تهران گرفته تا دادستان تهران، مسوولان انتظامي و...همگي به حادثه تلخ قتل يك دانشجو در كوي دانشگاه واكنش نشان دادند.
اما در شرايطي كه موضوع در درون دانشگاه و در يك فضاي صنفي طي ميشد، مطابق تجربههاي قبلي اين بار هم برخوردهاي تند و غيرمتعارف برخی افراد ميرفت تا يك حادثه تلخ را به يك مشكل فراگير بدل كند. دستگيري بيدليل تعدادي از دانشجويان معترض از سوي نيروهايي كه هويت و اتيكت مشخص نداشتند، ميرفت كه بر دامنههاي بحران افزوده شود. اما با تدبير رييسجمهور، وزير علوم و سرپرست دانشگاه تهران، آتش بحران مهار شد. در چنين فضايي بود كه سيد حسين حسيني، سرپرست دانشگاه تهران در جمع دانشجوياني كه جمعه شب تجمع كرده و از او ميخواستند دليل اصلي مشكلات رخ داده در كوي دانشگاه طي سالها و دهههاي اخير را معرفي كند، اعلام كرد: «عامل اصلي حوادث كوي دانشگاه در ۱۸ تير، نيروهاي لباس شخصي بودند.» او در ادامه تلويحا بر اين نكته هم اشاره كرد كه دانشگاهيان ميتوانند مسائل و مطالبات خود را در درون دانشگاه و در بستر يك فضاي آرام حل و فصل كنند، اما برخي افراد و جريانات انگار به دنبال گرفتن ماهي از آب گلآلود مطالبات دانشگاهيان هستند.
و آغاز يك حادثه تلخ در كوي
ماجرا اما از روز چهارشنبه و حمله دو زورگير موتورسوار به اميرمحمد خالقي، دانشجوي 19ساله رشته مديريت دانشگاه تهران هنگام بازگشت او به كوي دانشگاه آغاز شد. اميرمحمد كه حدفاصل سر در دانشكده مديريت در كوچه جنت، واقع در مسير درِ غربي تا در پشتي كوي را طي كرده بود در اين مسير از سوي دو موتورسوار مورد حمله قرار گرفته و نهايتا به قتل رسيد. اين در حالي است كه در فاصله كمتر از 200متري اين رخداد، 7دانشكده، 2 دانشگاه و 2بيمارستان وجود داشت! پس از انتشار اين اخبار، دانشجويان كه بارها از مقامات دانشگاه خواستار ارتقاي سطح امنيتي اين منطقه شده بودند، به دليل عدم توجه به مطالباتشان اعتراضاتي را آغاز كردند. مانند بسياري از نمونههاي قبلي، آرامآرام جو كوي دانشگاه تهران «امنيتي» شد و حضور برخي افراد لباس شخصي باعث افزايش اعتراضات دانشجويان شد. اين روند ادامه داشت تا اينكه جمعه شب و نخستين ساعت بامداد شنبه، گزارشهايي از وقوع درگيري ميان دانشجويان معترض با حراست و برخي لباس شخصيها در رسانهها بازتاب پيدا كرد. با وسيعتر شدن ابعاد موضوع رييسجمهور از وزير علوم خواست ضمن بررسي موضوع، گزارشي را از دلايل بروز اين حادثه و مقصران احتمالي تهيه كند. وزير علوم، ضمن عذرخواهي به دنبال درگذشت دانشجوي دانشگاه تهران از استعفاي مديركل كوي دانشگاه تهران و نصب كيوسك نيروي انتظامي و دوربين در محل قتل اين دانشجو خبر داد.
حسين سيماييصراف براي رسيدگي به حادثه قتل يك دانشجوي دانشگاه تهران و به دنبال آن تجمع جمعه شب دانشجويان، ديروز با لغو برنامه سفر خود به عربستان در دانشگاه تهران حضور يافت. نهايتا در جلسهاي با حضور هيات رييسه دانشگاه تهران، مسوولاني از وزارت كشور، وزارت اطلاعات، نيروي انتظامي، سپاه پاسداران به بررسي جزييات اين حادثه پرداخته شد.
حسين سيماييصراف در حاشيه اين جلسه با حضور در جمع خبرنگاران درباره نتيجه جلسه گفت: من از جانب همه دستگاهها و نهادهاي مسوول در اين حادثه عذرخواهي ميكنم، رييسجمهور به بنده ابلاغ كردند و ماموريت ويژه دادند كه موضوع را پيگيري كنم، لذا از طرف همه نهادها و دستگاههايي كه در اين ماجرا قصور داشتند، عذرخواهي ميكنم. وي تاكيد كرد: مستحضر باشيد و همه عزيزان دانشگاهي بدانند كه ما اجازه نميدهيم مساله دانشگاه به بيرون از دانشگاه بروز پيدا كرده و غيردانشگاهي بخواهد ماجرا را پيگيري كند، لذا از اينكه احيانا كسي يا كساني خودسر و خودسرانه ورود كنند و بخواهند به بهانه احساس مسووليت نقشي ايفا بكنند جدا برخورد ميكنيم. وزير علوم افزود: مديريت خوابگاههاي دانشگاه تهران امروز استعفا داد و عذرخواهي كرد، گرچه بايد مطلع باشيد كه دانشگاه تهران چند مكاتبه با كلانتري مرتبط و مربوطه داشته است. وي اظهار كرد: ما نميخواهيم الان سلب مسووليت كنيم ولي اقداماتي هم صورت گرفته و به جد دنبال تامين امنيت دانشجويان هستيم . همين امروز كيوسك نيروي انتظامي در دو نقطه آسيبپذير دانشگاه نصب ميشود.
دستگيري افراد مظنون در پرونده قتل دانشجوي دانشگاه تهران
ديروز همچنين علي صالحي، دادستان تهران با تسليت به خانواده اميرمحمد خالقي اظهار كرد: رييس قوه قضاييه بلافاصله پس از وقوع اين رويداد تلخ دستور دادند، موضوع با دقت و جديت و سرعت دنبال شود، لذا پرونده را جهت رسيدگي به شعبه ويژه و بازپرسي ويژه قتل ارجاع داديم.
وي با بيان اينكه اين پرونده تحت بررسي و رصد آني جلو ميرود، تصريح كرد: براي پيگيري اين پرونده جلسات متعددي با همكاران در حوزه انتظامي برگزار كرديم و نظارت لازم در اين حوزه در حال انجام است.
دادستان تهران با اشاره به اينكه متاسفانه هنوز به مرحله كشف اين جرم نرسيدهايم، گفت: افراد مظنون در اين رابطه دستگير شدند و تحقيقات در اين زمينه در حال انجام است. كارهاي فني و اطلاعاتي در دست اقدام است. تلاش داريم در اسرع وقت مرتكب اين بزه را دستگير كرده و به سزاي اعمالش برسانيم.
صالحي با تاكيد بر اينكه قطعا برخورد دستگاه قضايي در اين رابطه قاطعانه، سريع و مطابق قانون خواهد بود، گفت: كساني كه دست به چنين جرايمي زده و مرتكب چنين اعمال خشونتبار ميشوند، بدانند كه برخورد دستگاه قضايي با آنها بسيار قاطع و جدي و بازدارنده خواهد بود.