«اعتماد» شانزده روز پس از توفانالاقصي بررسي ميكند
نتانياهو در منگنه جنگ
گروه جهان
شانزده روز پس از گذشت عمليات توفانالاقصي و در حالي كه نوار غزه تحت شديدترين حملات ارتش اسراييل قرار دارد، روز گذشته اعلام شد كه نيروهاي مقاومت نيز در پاسخ به اين حملات شهرهاي صهيونيستها را زير حملات راكتي و موشكي قرار داده است. در اين رابطه منابع فلسطيني اعلام كردند، آژيرهاي خطر در گوش دان، ريشون لتسيون، بيت يام و هشويلا به صدا درآمدند و حتي گفته ميشود كه صداي يك انفجار مهيب نيز در تلآويو به گوش رسيده است.
در چنين شرايطي و در حالي كه طبق گزارش وزارت بهداشت غزه تا ظهر ديروز بيش از 4385 نفر شهيد شده و بالاي 13 هزار نفر نيز در غزه مجروح شدهاند، نشست قاهره براي صلح روز شنبه با حضور سران و نمايندگان 31 كشور و سازمان بينالمللي هم بدون نتيجه و اجماع براي صدور بيانيه پاياني خاتمه يافت. پيش از اين تاكيد شده بود كه اولويت اصلي اين نشست روي برقراري آتشبس در غزه و نيز يافتن راهحل دو كشوري خواهد بود. حتي شاهد بوديم كه رهبران عربي كه در اين نشست سخنراني كردند، مواضع و شعارهاي تندي را عليه رژيم صهيونيستي مطرح كردند، اما در نهايت بدون اقدام عملي خاص يا راهحلي براي برونرفت از وضعيت كنوني اين نشست نيز روز شنبه به كار خود پايان داد.
ادعاي دوباره اسراييل براي ورود زميني به غزه
از سوي ديگر در تازهترين تحولات صورتگرفته بار ديگر رييس ستاد ارتش صهيونيستي دوباره حتمي بودن عمليات زميني در غزه را مورد تاكيد قرار داد. اين در حالي است كه وزير دفاع امريكا دستور تقويت سامانههاي هوايي در منطقه را صادر و اعلام كرده كه من دستور استقرار يك آتشبار دفاع موشكي تاد و چندين گردان اضافي از سامانه پدافند هوايي پاتريوت در منطقه را دادم تا حفاظت از نيروهاي امريكايي در آنجا تقويت شود. همچنين مقدمات استقرار نيروهاي اضافي براي تقويت آمادگي و توانايي پاسخگويي سريع در صورت لزوم فراهم شود.
وضعيت متزلزل نتانياهو
يكي از تحليلهايي كه اين روزها در خصوص وضعيت جنگ غزه و نيز نحوه سياستگذاري صهيونيستها براي جنگ مطرح ميشود اين است كه برخلاف رويه معمول رژيم صهيونيستي كه از جنگهاي طولانيمدت و فرسايشي اجتناب ميكند، به نظر ميرسد كه دولت نتانياهو همزمان با انجام جنايت جنگي در غزه در پي طولاني كردن تنشها و منازعات است تا بتواند حداقل در كوتاهمدت از زير بار پاسخگويي و احتمالا بركناري فرار كند. چرا كه برخي ناظران معتقدند به محض پايان يافتن جنگ، مردم و جريانهاي سياسي صهيونيستي نوك پيكان حملات خود را به سمت نتانياهو ميگردانند.
در همين رابطه روز گذشته شبكه 12 رژيم صهيونيستي گزارش داده كه از زمان آغاز جنگ برخي وزرا ناپديد شدهاند و حتي برخي از گزارشها حاكي از آن است كه از 7 اكتبر به اين سو، نتانياهو برخي اسناد را به منظور فرار از شكست اطلاعاتي و غافلگيري سوزانده است. از سوي ديگر در شرايطي كه ايهود باراك نخستوزير اسبق رژيم صهيونيستي، شخص نتانياهو را مسوول بزرگترين شكست در تاريخ اسراييل عنوان و توصيه كرده كه براي حمله زميني به غزه عجله نكند، از سوي ديگر يك رسانه ديگر اسراييلي به نام واللا هم ديروز گزارش داده كه بعد از گذشت دو هفته از حمله حماس، اسراييل هنوز درباره انجام حملهاي كه بايد به اين گروه ميكرد، ترديد دارد. اگر درباره ۱۴ روز نخست جنگ حكم بدهيم، ميبينيم كه بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل همان نتانياهو است. هشدار نظامي ميدهد، زياد حرف ميزند و كار چنداني نميكند. بهانههاي زيادي وجود دارد. فشار امريكا، تمايل به تجهيز بهتر ارتش و تلاش براي به دست آوردن مشروعيت بينالمللي اما نتيجه بسيار بد است چرا كه نتانياهو مانع اقدام نيروهاي ارتش چه در جنوب و چه شمال ميشود. به گزارش ايسنا در ادامه اين گزارش آمده كه نكته طنز ماجرا اين است كه نتانياهو حتي فكر ميكند كه حماس را ميتوان با چمدانهاي پر از دلار خريد.
در چنين شرايطي او بايد حملات حزبالله از شمال را نيز مهار كند. اكنون سيد حسن نصرالله هر كاري ميخواهد با ارتش اسراييل در شمال ميكند. همچنين يوآو گالانت، وزير جنگ رژيم صهيونيستي پيشنهاد حمله پيشدستانه به حزبالله را داده است، اما نتانياهو با اين پيشنهاد مخالفت كرده است. بنابراين ناظران در سرزمينهاي اشغالي معتقدند كه نتانياهو با تمامي اين اقدامات تلاش ميكند كه وانمود كند او مسوول شكست در عمليات توفانالاقصي نيست. در واقع موضوع اصلي اين است كه كابينه رژيم صهيونيستي و به ويژه نتانياهو به دليل ناتواني در دفع عمليات «توفانالاقصي» و ناتواني ارتش اين رژيم در محافظت از شهركنشينان، با اتهامات گسترده مخالفان سياسي خود از يك سو و شهركنشينان از سوي ديگر مواجه است.