به دنبال انتصاب شاهين ضدايراني به عنوان وزير دفاع مطرح شد
سمفوني ناموزون كابينه ترامپ
حديث روشني
در ميانه اوجگيري گمانهزنيهاي تحليلگران در باب اقدامات احتمالي ترامپ در روزهاي آينده اما به نظر ميرسد كه همين اندك تحولات برقآسايي كه در روزهاي ابتدايي دولت دوم رييسجمهوري رخ داد، سيگنالهاي متناقضي از استراتژي احتمالياش را براي خاورميانه، ايران و جهان ارسال كرده است. به باور گروهي از كارشناسان، ترامپ دوم از لحني ديپلماتيكتر و نه جنگطلبانهتر در ارتباط با تهران استفاده ميكند، او در پنجشنبه شب طي گفتوگويي مدعي شد به يك توافق هستهاي با ايران علاقهمند است. حتي زماني كه خبرنگاران پرسيدند آيا از حمله ادعايي اسراييل به تاسيسات هستهاي ايران حمايت ميكند، مدعي شد: «بايد ببينيم، اما در روزهاي آينده با افراد مختلفي ملاقات خواهم كرد. خواهيم ديد، اما اميدوارم كه اين موضوع بدون نگراني قابل حل باشد.»
وبسايت فاكسنيوز رسانه نزديك به جمهوريخواهان طي گزارشي با هدف واكاوي رويكرد دونالد ترامپ در دولت دومش آورده است كه اقدامات عجيب و برقآساي ترامپ بعد از تحليفش محدود به بركناري برايان هوك نبود.
رييسجمهور امريكا سريعا حفاظت فيزيكي و امنيتي تعريف شده براي مايك پمپئو، وزير امور خارجه دولت اولش را لغو كرد. اين درحالي است كه همزمان جان بولتون، مشاور سابق امنيت ملي دولت اولش هم از اين نوع محافظت با دستور مستقيم ترامپ منع شد. اين اقدامات درحالي انجام شد كه بلافاصله انتشار خبري مبني بر انتصاب استيون ويتكوف نماينده ترامپ در خاورميانه، به عنوان مسوول رسيدگي به پرونده ايران بار ديگر تحليلگران را در بهت فرو برد.
به ادعاي فايننشال تايمز، اين انتصاب ادعايي درحالي انجام شد كه ويتكوف پيش از اين در مذاكرات براي توافق آتشبس بين حماس و اسراييل نقش پررنگي داشته است كه البته نشان ميدهد ترامپ ممكن است تمايل ايران به مشاركت در مذاكرات هستهاي را قبل از افزايش فشار آزمايش كند (با اين حال انتصاب ويتكوف به عنوان مسوول ميز ايران سريعا تكذيب شد اما همچنان گروهي بر اين باورند كه رسانهاي شدن چنين خبري نشان از آن دارد كه ترامپ بيش از همه مايل به سازش و توافق است تا توسل به اهرم فشار). به ادعاي فاكس نيوز و همچنين تحليل گروهي از تحليلگران، تكههاي اين پازل جنجالي زماني تكميل شد كه مجلس سنا با حضور پيت هگست كه پيش از اين نيز مجري فاكسنيوز بود، به عنوان سكاندار پنتاگون موافقت كرد. اين درحالي است كه وزير دفاع دولت دوم آقاي ترامپ پيش از اين انتصاب طي مواضعي خصمانه و آشكارا خواستار بمباران (ادعايي) ايران شد و بارها به لزوم جلوگيري از دستيابي تهران به توانمنديهاي هستهاي تاكيد داشته است. اما در اقدامي جنجاليتر رييسجمهور امريكا «مايكل ديمينو» را به عنوان معاون دستيار وزير دفاع براي خاورميانه منصوب كرده كه البته فارع از آنكه ديمينو يك كارشناس سياست خارجي است؛ برخلاف پيت هگست بر اين رويكرد كه ايالاتمتحده بايد منابع نظامي خود را روي مقابله با چين متمركز كند و منابع كمتري به ديگر مناطق از جمله خاورميانه اختصاص دهد، تمركز كرده است.
به گونهاي كه ديمينو پيش از اين نيز به شدت از خارج كردن منابع و نيروهاي نظامي ايالاتمتحده از خاورميانه حمايت كرده است. او در ادعايي انتقادي در بازه زماني گفته بود: «ما واقعا در خاورميانه هستيم كه با ايران مقابله كنيم؟ اما اين صرفا درخواست اسراييليها و سعوديها است.»
به ادعاي فاكسنيوز، ديمينو استدلالهاي مشابهي را در قبال حوثيهاي يمن ارايه داده است و بر عدم تمركز ايالاتمتحده جهت مقابله با اين گروه تاكيد كرده است.
ديمينو پيش از اين نيز در مقالهاي در سال 2023 مدعي شد: «قدرت ايران همواره بزرگنمايي و به عبارتي به درستي درك نشده است. اقتصاد آنها در شرايط ايدهآلي نيست، بنابراين تهران نميتواند به سادگي با تكيه بر سرمايه مالي يا حتي تواناييهاي سختافزاري خود تسلط بر خاورميانه را دنبال كند و اين بدان معناست كه ايران تهديد مستقيمي براي منافع اصلي ايالاتمتحده در خاورميانه محسوب نميشود.»
دستيار وزير دفاع دولت ترامپ در امور خاورميانه همچنين اخيرا ادعا كرد كه تلاش براي افزايش كمكها به غزه درحالي كه اين باريكه درگير جنگ با اسراييل است، ميتواند به دلايل حوثيها براي ادامه حملاتشان در درياي سرخ پايان دهد، چراكه آنها خود گفتهاند اين حملات با هدف حمايت از غزه انجام ميشود.
به ادعاي ديمينو اين اقدام همچنين به جلوگيري از مشاركت نامحدود ايالاتمتحده در يك جنگ منطقهاي گسترده كمك ميكند. اين قيبل اظهارات بعضا متفاوت به نقل از ديمينو درحالي منتشر شده است كه تحليلگران همچنان رويكرد تند پيت هگست وزير دفاع را در نظر دارند و همزمان با اين انتصابات متناقض، مدعياند، ديگراني در دايره سياست خارجي ترامپ حضور دارند كه بهطور تاريخي لحن تندتري نسبت به ايران اتخاذ كردهاند، از جمله ماركو روبيو وزير امور خارجه، مايك والتز مشاور امنيت ملي ترامپ و همچنين مايك هاكبي سفير ايالاتمتحده در تلآويو... از منظر آنها چنين تناقض آشكاري در تعريف كابينه موجب شده تا استراتژي ترامپ بسان شخصيتش در هالهاي از ابهام بماند.
درحالي كه روبيو پيش از ورود به كابينه ترامپ مدعي شد كه براي بازگرداندن تحريمهاي شوراي امنيت عليه تهران كه در توافق هستهاي 2015 با ايران معلق شده بودند، تلاش ميكند. همزمان ژنرال كيث كلاگ، نماينده ترامپ در روسيه و اوكراين اخيرا ادعا كرد: سياست ادعايي موسوم به فشار حداكثري بايد مجددا عليه ايران اعمال شود. اين درحالي است كه انتصاب ديمينو و ديگر انتصاباتهاي جنجالي ترامپ باعث ايجاد نارضايتيهايي از سوي چهرههاي برجسته حامي به كارگيري گزينه نظامي (ادعايي) در قبال ايران شده است. به گونهاي كه مارك لوين، مجري راديويي نزديك به ترامپ چندين بار در پلتفرم ايكس (توييتر) در مخالفت با انتصاب ديمينو نوشت: «چطور اين فرد نامناسب به يك موقعيت بالاي وزارت دفاع رسيد؟!»
فاكسنيوز همچنين در ادامه گزارش خود به نقل از يك كارشناس كه به تناقضات موجود در كابينه دوم ترامپ اشاره داشته، مدعي شده است: «ديمينو حتي نسبت به ويتكوف كه بهترين دوست رييسجمهور امريكا است رويكرد مسائل بسيار متفاوتي دارد. بنابراين به نظر ميرسد جداسازي اين دو مقوله مشكل باشد و همچنين بسيار نگرانكننده، چراكه ديمينو يك معما است و با ارزشهاي هگست و ترامپ در مورد ايران يا اسراييل همخواني ندارد.»
اين كارشناس امريكايي در ادامه گفتوگوي خود همچنين مدعي شد: احتمالا يك تلاش هماهنگ توسط ايران در حال انجام است كه ايجاد اختلافاتي ميان دولت آقاي ترامپ در قبال تهران را به صورتي هدفمند دنبال ميكند.
اين كارشناس امريكايي در ادامه ادعاهاي خود به اين وبسايت گفت: نهادهاي مهمي در تهران به برخي انتصابات در دولت دوم دونالد ترامپ واكنش نشان دادهاند كه به نظر ميرسد نشان از رضايت ايران از اين انتخابها باشد.